Heraklion na Kritu ima drugu najbolju luku za brodove za krstarenje na svetu i prvu u Evropi, saopšteno je na ovogodišnjoj dodeli nagrada “Seatrade insider cruise awards”.

Na nedavno održanoj glavnoj svečanosti “Seatrade med 2012” u Marseju, kritska luka je u kategoriji “Luka godine”, za koju se borilo oko 70 luka širom sveta, bila iza Njujorške luke, dok je luka Kartagina u Španiji proglašena za treću.

Nagrada “Luka godine” dodeljuje se na bazi značajnih unapređenja na planu infrastrukture i upravljanja objektima.

Heraklion je zauzeo drugo mesto zahvaljujući inovacijama u svojim lučkim procedurama, ostvarenim u partnerstvu sa italijanskim kruzerskim gigantom “Costa Crociere” i međunarodnim aerodromom “Nikos Kazancakis” kraj Herakliona.

Komisija iskusnih stručnjaka za linije brodova za krstarenje posebno su ukazali na usluge transporta za putnike kruzera, od aerodroma “Kazancakis” do luke, kao i na inovativne usluge za mobilne telefone, uključujući aplikaciju “Heraklion – gradski vodič”.

“MSC Cruises” i “Disney Cruise” su na ovogodišnjoj svečanosti pokazali veliko interesovanje da luka Heraklion postane njihova matična luka, naveli su grčki mediji.

Nagrada “Seatrade insider cruise awards” je jedno od najviših priznanja u toj oblasti, a o izboru najbolje luke odlučuje nezavisna komisija iskusnih stručnjaka.

Putnici kruzera su i dalje privučeni raznolikim celogodišnjim atrakcijama Mediterana, pa je prošle godine u tom regionu bilo aktivno 171 brodova, koji su među lukama u regionu prevezli oko 4,08 miliona putnika. (B92)