U grupi od 40 gradova, glavnih svetskih turističkih destinacija, Pariz se među top 10 našao samo po jednom kriterijumu – kvalitetu mreže javnog saobraćaja. Tokio prvi…

Ocenjen od strane internet korisnika u grupi od 40 gradova, glavnih svetskih turističkih destinacija, Pariz se među top 10 našao samo po jednom kriterijumu, i to na 10. mestu prema kvalitetu mreže javnog saobraćaja, objavio je TripAdvizor.

Posetioci ovog turističkog sajta, njih 75.000, vrednovali su atraktivnost gradova sa stanovišta devet kriterijuma, počev od gostoprimstva, preko čistoće, do taksi službe i šopinga, preneli su francuski mediji.

Apsolutni šampion ove ankete je Tokio, budući da ima pet najboljih mesta, dok je Moskva najgora sa stanovišta četiri parametra.

Po pitanju gostoprimstva, Pariz je dospeo tek na 33. mesto. Na vrhu je Kankun (Meksiko), zatim Tokio, pa Lisabon. Moskva je na poslednjem, 40. mestu. I po ljubaznosti vozača taksija, Pariz nije prošao mnogo bolje, sa svojim 30. mestom. Na vrhu liste je Tokio, zatim slede Kankun i Singapur, dok je Moskva ponovo na začelju.

Šoping je, prema rezultatima ove ankete, najbolji u Njujorku, zatim slede Bangkok i Dubaij, London je na četvrtom mestu (ali na prvom u Evropi), Barselona na 10. a Pariz na 11. mestu.

U top 10, prema anketiranima, ali tek na 10. mesto, Pariz je dospeo prema kvalitetu mreže javnog saobraćaja. Tokio je ponovo dobio najvišu ocenu, ispred Ciriha i Minhena.Međutim, sa stanovišta lakoće kretanja gradom, Cirih je ispred Pariza koji tako dospeva na 11. mesto.

Što se tiče čistoće grada, Tokio je ponovo osvojio prvo mesto, dok je Pariz dospeo tek na 24. mesto, a na kraju liste je Bombaj.

Prema kriterujumu “kvalitet-cena”, Lisabon je dobio najbolju ocenu, ispred Budimpešte i Bangkoka, dok je Pariz na 31. mestu.

Sa stanovišta bezbednosti, Tokio je takođe pobednik, ispred Singapura i Dubrovnika, zatim slede Cirih, Beč i Stokholm, dok Pariz zauzima 22. mesto, a Punta Kana (Dominikanska Republika) poslednje.

Uprkos svojoj reputaciji grada svetlosti, Pariz mora mnogo toga da učini kako bi privukao još više turista iz celog sveta, ocenjuje TripAdvizor.

Na listi od 40 gradova koje su ispitanici ocenjivali nalaze se: Amsterdam, Atina, Barselona, Budimpešta, Bangkok, Brisel, Buenos Ajres, Kankun, Šarm El Šeik, Kopenhagen, Dubai, Dablin, Dubrovnik, Hanoj, Hong Kong, Istanbul, Kuala Lumpur, Kejptaun, Lisabon, London, Marakeš, Moskva, Bombaj, Minhen, Njujork, Oslo, Pariz, Peking, Prag, Punta Kana, Rio de Žaneiro, Rim, Seul, Singapur, Stokholm, Sidnej, Tokio, Toronto, Beč i Cirih. (Novosti)