Uz mauzolej prvog kineskog cara Ćin Šihuanga (259-210. pre n.e) u provinciji Šansi, u centralnoj Kini, otvorene su za javnost i ruševine carske palate, javili su kineski arheolozi.

Palata je najveći objekat otkriven na iskopinama oko grobnice prvog kineskog cara, poznate po kolekciji od preko 6.000 figura vojnika od terakote u prirodnoj veličini, rekao je za agenciju Sinhua Sun Veigang iz Arheološkog instituta u Šansiju.

Sun je dodao da se veruje da su temelji palate bili dimenzija 690 sa 250 metara, što je oko četvrtina površine Zabranjenog grada u Pekingu. Prvi kineski car ujedinio je Kinu nakon što je osvojio poslednju samostalnu državu i počeo je izgradnju Velikog kineskog zida.

Istoričari tvrde da je bio sujeveran i da je proveo život u potrazi za eliksirom besmrtnosti. Naložio je da mu se oko grobnice postavi vojska od terakote u nadi da će ga pratiti i štititi posle smrti.

Mauzolej je otkriven slučajno 1974, kada su žitelji obližnjeg sela Sijang kopali bunar. Od 1987. mauzolej prvog kineskog cara je upisan na listu svetske baštine UNESKO-a. (B92)