Ples u ritmu sambe pored Brazilaca na plaži Kopakabana u Novogodišnjoj noći san je većine ispitanika u anketi koju je sprovela društvena mreža Badoo.com širom 17 zemalja na četiri kontinenta.

Anketa, koja je obuhvatila 17.000 ljudi, pokazala je da se Brazilci smatraju najboljim društvom u Novogodišnjoj noći, Amerikanci se nalaze na drugom mestu, Španci su na trećem, Italijani na četvrtom, a Francuzi na petom mestu.

Poslednja mesta zauzeli su Belgijanci i Švajcarci, prenosi Rojters. ”Ovo je veoma surovo prema Švajcarcima i Belgijancima, ali razumem da većina ljudi želi da radije provede Novu godinu na plaži u Brazilu nego da se bore sa hladnoćom u severnoj Evropi”, rekao je direktor Badoo-a Luiz Tompson.

Doček Nove godine poklapa se sa sredinom leta u Brazilu, što stvara pravu klimu za velike žurke na otvorenom kojima Brazilci rado prisustvuju bilo sa porodicom, bilo sa prijateljima kada ispraćaju staru godinu.

Žurke i festivali održavaju se širom zemlje, ali Rio De Žaneiro, sa najpoznatijim dogadjajem uoči dočeka Nove godine – masovnom žurkom na plaži Kopakabana na kojoj prisustvuje oko 2,5 miliona ljudi, smatra se za najboljim mestom za Novogodišnji provod.

Španci se masovno okupljaju na novogodišnju noć u Puerto del Sol u Madridu gde prisutni slušaju sat koji otkucava ponoć dok jedu po jedno zrno groždja na svaki otkucaj sata kako bi im Nova godina donela prosperitet.

Italijani koji su ocenjeni kao četvrti u anketi, mnogo romantičnije dočekuju novu, a ispraćaju staru godinu okupljajući se na Trgu Svetog Marka u Veneciji za ponoćni poljubac.

Ni jedan od ovih skupova ne može da se poredi sa žurkom na plaži Kopakabana koja je takodje poznata po spektakularnom vatrometu. Brazilci su tradicionalno obučeni u belo tokom novogodišnje večeri kako bi im to donelo sreću za Novu godinu, što čuvenu plažu Kopakabana čini još lepšom. (B92)