Kako se pomeramo sa jednog na drugi meridijan, tako se menjaju i kultura i tradicija zemlje u kojoj boravimo, a time i način na koji se uživa u dobrom piću i barskoj atmosferi. Evo nekoliko različitih primera koji dolaze sa različitih strana, iz Južne Amerike, preko Evrope do Azije.

Osim nacionalne kuhinje i posebnih načina pri pripremanju jela, svaka zemlja ima i posebne običaje kada je piće u pitanju. Ipak, koncept restorana i barova, mesta u kojima se ljudi prvenstveno druže i opšutaju, proširio se na svim kontinentima, prilagođavajući se lokalnoj tradiciji.

Meksička svetilišta tekile
Da, prva asocijacija kada se pomenu alkohol i Meksiko svakako je tekila. Ali veoma je važno gde pijete tekilu, još važnije kako je pijete, a najvažnije je koju tekilu pijete. Da bi užitak bio potpun, kada vas put nanese kroz Meksiko, svratite u Bar La Opera u Meksiko Sitiju. Meksiko nije izgrađen samo na tradiciji Asteka i uticaju Španaca, već se osećaju i francuski, pa čak i austrougraski talasi. Sve to odslikava La Opera, bar koji je tokom godina izrastao u kultno mesto. Reč je o tipičnoj kantini koja u Meksiku predstavlja tipičan bar za momke, sa malo grubljom, ali neverovatnom atmosferom. Tu su nekada sedeli Gabrijel Garsija Markes, Karlos Fuentes i Oktavio Pas, a u pozlaćenom plafonu još uvek je vidlji metak koji je ispalio čuveni Pančo Vilja.

Tradicionalni britanski pabovi
Šta je potrebno da bi se jedan pab izdvojio u gomili istovetnih? Vesela atmosfera? Dobro pivo? Lepi enterijer koji en izgledao kao Ikein katalog? Da, potrebno je sve navedeno, ali i još nekoliko malih tajni koje već godinama čuva pab “The Albion” u Konviju. Nalik vremenskoj kapsuli koja čuva duh trinaestog veka, ovaj pub nikada u svoje odaje nije pustio džuboks mašine, akcije popu “happy hours-a” niti razne električne sokovnike. Ako već obiđete “The Albion”, ne propustite priliku da proslavite život kriglom odličnog piva. Naime, kada je 2010. godine pab zapao u krizu, tri lokalne pivare (Conwy Brewery, Bragdy Nant, Purple Moose) udružile su snage i oživele mesto.

Istorija Varšave po vodki
Ne, vodka nije nacionalno piće Poljske. Zapravo, većina Poljaka više voli da uživa u pivu, ali poslednjih godina sve je veći broj barova specijalizovanih za služenje vodke. zato ni ne čudi što se mnogi na putu ka Rusiji ipak zadrže u neko od poljskih gradova. Ponuda vodke za sada je najbolja u Varšavi, a pomena vredan je svakako bar Przekaski Zakaski. Nasuprot uglađenom hotelu “Bristol”, preko puta kojeg se nalazi, Przekaski Zakaski služi male porcije vodke uz kobasicu ili paštetu. Legenda kaže da su prvi konobari u ovom baru bili glumci koji su želeli da dočaraju atmosferu iza gvozdene zavese.

Pivnice na nemački način
Minhenski bar “Augustiner Keller” izgrađen je 1812. godine i preživeo je brojne ratove, opstajući i sve vreme zadržavajući titulu “srca društvenog života” u Minhenu. Ako Vam se učini da je meni suviše šarenolik pa ne možete da se snađete, evo nekoliko “pivskih savet” za ovaj bar: “Augustiner Helles”, “Edelstoff”, “Dunkles” i “Pils”. Uz dobro pivce na zaboravite da poručite i meze, a srdačni Nemci poslužiće vam đakonije od sira, kobasice, pečene svinjske iznutrice i naravno perece.

Tokijske vesele izakaje
Izakaja je nešto nalik balkanskoj kafani, opušteno mesto u kojem može dobro da se jede i pije i to za male pare. Za razliku od svojih balkanskih blizanaca, izakaje su barovi koji su uglavnom na otvorenom, sa baštama rasutim po trotoarima. Neka vaš prvi izbor bude aleja “Shinjuku’s Omoide Yokocho” i bar “Albatross”. Tri mala povezana podijuma osvetljena zanimljivim lusterima, okružena punjenim prepariranim životinjama. Smestite se pod otvorenim nebom, naručite lager koji ćete ispijati uz grilovanu verziju nekog životinjskog dela za koje ne želite da znate šta je, niti kojoj životinji pripada, i lomite jezik učeći nove reči sa lokalnim stanovništvom. (B92)