Kulinarski turizam uzima sve veći mah među turistima širom sveta. Za svakoga se može naći ponešto, od lekcija kuvanja u Toskani do uličnih štandova Istanbula.

Ovih sedam destinacija vredi posetiti u 2013. godini zbog hrane…

San Sebastian je maleni grad u Španiji u regiji Baskija i jedan je od vrhunskih destinacija za sve gurmane. Hrana u gradu je većinom eksperimentalna, ali sa drevnim korenima. San Sebastian je prepun kulinarskih društava, prekrasnih pijaca i škola kuvanja. Dva puta dnevno na ulicama ovog grada se okupljaju hiljade ljudi koji se kreću od restorana do restorana u kojima jedu razne specijalitete. Restorani “Arzak” i “Mugaritz” se nalaze među 10 najboljih svetskih restorana.

Gruzija je jedna od najfascinantnijih kulinarskih destinacija na svetu. U ovoj zemlji se stapaju ukusi Srednjeg istoka i istočne Evrope. U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, svi posetioci mogu uživati u khachapuri, tankom pecivu punjenom topljenim sirom. Gruzija je poznata i po svojim vinima. Prema istorijskim knjigama, u Gruziji su zabeleženi najraniji pokušaji proizvodnje vina.

Osaka je treći najveći grad u Japanu. Grad se često naziva kulinarskom prestonicom ove azijske zemlje. Osaka je poznata po svojoj “kuidaore” filozofiji, koja bukvalno znači “jedi koliko možeš”. Pored sušija, najpoznatija i najomiljenija jela u gradu su pirinčane loptice sa mesom hobotnice i okonomiyaki, palačinci punjeni raznim sastojcima.

Peruanska kulinarska kultura postaje sve poznatija u svetu. Restoran “Astrid Y Gaston” u Limi, glavnom gradu ove južnoameričke zemlje, je prošle godine ušao na listu 50 najboljih restorana na svetu. U Limi se peruansko tradicionalno kulinarsko umeće podiže na jedan novi nivo. U gradu je jako razvijena i mreža uličnih prodavača tradicionalnih jela.

Kijev, glavni grad Ukrajine, je zahvaljujući vodki i kavijaru neka vrsta divljeg zapada za sve gurmane. Čak i u najmanjim restoranima u ovom gradu se svakodonevno nude desetine različitih nacionalnih jela. Najpoznatije jelo u Kijevu je varanyky, vrsta knedle koja se kuva ili prži u ulju i koja se servira uz pavlaku.

U Palermu na Siciliji se cela kulturna istorija ogleda u kuhinji kulinarskim specijalitetima. Sicilijanska kuhinja je pod velikim uticajem italijanske, grčke i severnoafričke kuhinje. Na ulicama se mogu pronaći štandovi sa raznim tradicionalnim jelima. U svim restoranima se mogu naći sveži morski plodovi.

Antigua u Gvatemali je proglašena svetskim nasleđem na UNESCO listi. Kultura Maja se nalazi u srcu kulinarskih specijaliteta ovog grada. Na svakom uglu se mogu pronaći ulični prodavci, kod kojih se može kupiti sve od voća premazanog čilijem pa do ljute pileće supe. (Klix)