Prihodi od turizma u Egiptu značajno su opali zbog političkih previranja i poslednjih sukoba demonstranta zbog čega neki od turističkih radnika preduzimaju i očajničke poteze.

Kod čuvenih egipatskih piramida, navala prodavaca da prodaju svoju robu može biti zastrašujuća za turiste, navodi agencija AP.

Mladi prodavci jurišaju na kola za koja misle da prevoze strance i zahtevaju od turista da dođu u njihove radnje ili da jašu njihove kamile ili prosto da im daju novac.

U gradu na jugu Egipta Asuanu, organizator poseta Ašraf Ibrahim nedavno je odveo grupu turista u jednu džamiju gde ih je gomila ljutih vlasnika konja opkolila pokušavajući da ih prinudi da zakupe konje za jahanje. Oni su rekli Ibrahimu da ubuduće svoje poslovanje prilagodi njima ili će mu spaliti autobuse, rekao je on.

Ovog decembra, kada počinje vrhunac zimske sezone, dolasci na aerodrom u Kairu su opali za 40 odsto u odnosu na novembar, rekao je aerodromski zvaničnik.

Turistički radnici strahuju da bi nova islamistička vlast mogla da uvede konzervativnije zakone, štetne za turističku ponudu – na primer, mogli bi zabraniti prodaju alkohola i uvesti konzervativnije norme odevanja i na plažama.

Novi egipatski ustav se poziva na šerijatsko pravo, a vladajuća Muslimanska braća i predsednik Mohamed Morsi nisu se jasno izjasnili o zabrani alkohola i uvođenju konzervativnijeg oblačenja.

Saveznici Morsija i Muslimanske braće, ekstremno konzervativni salafiti se, međutim, direktno zalažu upravo za takva ograničenja.

Portparol salafitske stranke Nur rekao je na konferenciji tur-operatera ovog meseca da turistima ne treba dozvoliti kupovinu alkohola, mada im ne treba zabraniti da sami donesu alkohol i piju ga u svojim sobama, a založio se i za konzervativnije odevanje.

“Svi turisti su dobrodošli ali im kažemo… da u ovoj zemlji postoje tradicija i verovanja – poštujte ih”, rekao je on.

Turizam, jedna od najprofitabilnijih industrija u Egiptu, pretrpeo je velike gubitke prošle godine posle višdnevnih nemira kojima je svrgnut autokratski predsednik Hosni Mubarak. Broj turista je pao na 9,8 miliona s 14,7 miliona tokom 2011, dok su prihodi pali za oko 30 odsto na 8,8 milijardi dolara.

Egiptski turizam se zato ove godine sa mukom oporavlja. Do kraja septembra, zemlju je posetilo 8,1 miliona turista koji su doneli 10 milijadi dolara. Broj turista će na kraju godine verovatno biti veći nego prošle, ali i dalje znatno manji nego 2010. (B92)