Kineska vlada odobrila je konačni dizajn za ogromni, unapred isplanirani, grad koji će se izgraditi uz 3,85 kilometara dugu obalu jezera Meixi. Kada se završi, u Meixi Lake City-ju će živeti 180.000 stanovnika, a pokrivaće površinu od oko 36 kvadratnih kilometara.

Dizajn grada, koji je razvila međunarodna kompanija Kon Pedersen Fox Associates, će za stanovnike obezbediti susedstva za život, rekreaciju, rad, kulturu i zabavu.

Prema izjavama iz KPF-a, njihov dizajn za grad na obali jezera Meixi ima za cilj postavljanje primera o balansiranom životu čoveka sa prirodom.

“Gusto koncentrisani urbani plan, pun građevina raznih vrsta i funkcionalnosti, integrisan sa planinama, jezerom, parkovima i kanalima, što rezultira okruženjem koje promoviše dobro zdravlje i prosperitet. Kao novi centar u većoj metropolitskoj regiji Čangšaa, Meixi Lake City će predstavljati novi model za buduće kineske gradove.

Napredni inženjering, civilno planiranje, planiranje gradskih zona i integrisanje bašti i parkova su deo ukupne strategije dizajna ovog grada”, piše u saopštenju KPF-a. (klix.ba)