Ponekad je za odmor potreban ruksak, knjiga i malo samoće, ali često ovu poslednju stavku želimo da precrtamo sa liste. Za one koji ne žele da putuju „solo“, internet je ponudio nekoliko opcija.

Poput brojnih sajtova za upoznavanje, pronalaženje srodnih duša i prijatelja, na svetskoj mreži nikli su, i uspešno se razvijaju, sajtovi za upoznavanje putnika sa kojima biste mogli da podelite avanture u koje se upuštate.

Uz niz sigurnosnih mera, ovi sajtovi predstavljaju veoma specijalizovana mesta za upoznavanje turista. Neki od njih namenjeni su onima koji žele da se druže na aerodromu, drugi su orjentisani prema lokalnom stanovništvu, treći će vas „upoznati“ na turiste koji odsedaju u najbližim hotelima i hostelima, piše „NewYork Times“.

Tako sajt MeetAtTheAirport.com povezuje sve one koji odmah po dolasku na aerodrom žele da upoznaju ostale putnike. Korisnici sajta kreiraju svoje profile sa podacima kako ličnim tako i onim o planiranim putovanjima. Uz mrežu sa profilima ostalih korisnika zainteresovani mogu videti ko je još sa njima u isto vreme na aerodromu te zakazati susret i upoznavanje.

U ovom, kao i u sličnim slučajevima, treba biti posebno oprezan sa informacijama o letu i paziti na to koje podatke otkrivate drugim putnicima kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Još jedan specijalizovani sajt namenjen je isključivo ženama, koje na sajtu InviteForABite.com mogu upoznati druge putnice. Sajt je namenjen isključivo ženama kako bi se povećala sigurnost korisnika, navode osnivači. Iako je ideja zanimljiva a sajt pametno osmišljen, još uvek ne broji mnogo korisnica pa je pratnju teže naći.

Turisti koji odsedaju u hostelima, ukoliko žele da upoznaju svoje „privremene komšije“, mogu da se posluže sajtom WeHostels. Odlična pretraga omogućuje vam da saznate koji su njabolji hosteli u mestu koje planirate da posetite, da li imaju slobodne ležajeve u periodu kada vama odgovara, ali i da kontaktirate oni koji su svoje mesto već rezervisali i prijavili to na profilu.

Ukoliko je vaša želja da upoznate što više lokalnog stanovništva, sajt Triptrotting.com povezuje turiste sa lokalcima. Možete organizovati zajedničke aktivnosti, odlaske na događaje i sve to sa onima koje dele vaša interesovanja. Iako još uvek senci poznatijeg sajta CouchSurfing.org, ovaj sajt beleži sve veći broj korisnika pa bi na njega trebalo obratiti pažnju.

Na sličan način funkcioniše i GlobeTrooper.com koji preko kojeg možete objaviti informacije o događajima koje organizujete, bilo da je u pitanju popodnevni odmor u parku ili odlazak na koncert, i pozvati zainteresovane turiste i lokalce da vam se pridruže. Zainteresovani mogu da „prate“ informacije o vašem događaju i ukoliko žele, da potvrde učešće. (B92)