Nekoliko nedelja, pa i mesec, dva pred božićne i novogodišnje praznike neki su prebrinuli gde će i s kim dočekati 2013; jedni će uživati u Lisabonu na kišnih 15 stepeni, dok su se drugi odlučili za istanbulskih 10 sunčanih stepeni.

Te dve destinacije su, kako je rečeno u beogradskim turističkim agencijama, već sada rasprodate. Velika potražnja ove godine je i za Rim i Pariz, i to isključivo avionom, dok je u odnosu na ranije godine srpskim turistima ove zime zanimljiva i Slovenija, odnosno doček na Bledu.

Pet noćenja u najvećem turskom gradu je od 390 do 650 evra, dok četvorodnevni aranžman u Lisabonu košta 460 evra.

Veliko interesovanje postoji i za dvorce Bavarske, Beč, Minhen. U beogradskim agencijama ponude za obilazak dvoraca u Bavarskoj su od 215 evra, četiri noćenja u Rimu košta od 312 evra, isto toliko noćenja u Barseloni je 455 evra, dok za jednu noć manje u Amsterdamu treba izdvojiti 470 evra.

Za one sa skromnijim budžetom agencije imaju u ponudi bliže destinacije, Solun za 115 evra, turu po severnoj Italiji za 120 evra, Beč za 139 evra. Četiri noćenja u Pragu su 200 evra.

Mlađe generacije poslednjih godina naročito privlači odlazak na jednu noć u neku od evropskih prestonica, pa agencije za njih organizuju autobuski prevoz do Budimpešte za 30 evra, Beča za 45 evra ili Temišvara sa jednim prenoćištem za 50 evra. Bliži gradovi Evrope domaćim turistima u ovo doba godine su zanimljiviji, najviše naravno iz finansijskih razloga.

Čak i oni koji su odlučili da preskoče agencije, oslonivši se samo na svoje umeće surfovanja po internetu, teško da u ovom trenutku mogu da nađu slobodno mesto u avionu, ukoliko naravno žele da prođu što jeftinije. Mađarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air koja leti iz Beograda na desetak destinacija trenutno nema u ponudi nijedno slobodno mesto na letovima za Rim ili Krf, dok je do manje egzotičnog Brisela moguće naći povratnu kartu u vreme novogodišnjih praznika, ali po ceni od 200 evra sa taksama. (Danas)