Na jugu Mjanmara, duž granice sa Tajlandom, leži arhipelag Mergui u Andamanskom moru, sa čak 800 ostrva, specifičan po koralnim grebenima. Sva njegova lepota vidi se na fascinantnoj fotografiji koju je napravio satelit NASA “Landsat 5”.

Satelitski snimak ove oblasti je urađen u prirodnim bojama i deluje fascinantno. Plava boja mora prošarana je finim belim linijama nastalim zahvaljujući sedimentima reke koja se uliva u more.

U priobalnoj oblasti, gde je voda plića, sedimenti koje reka sa planina ponese u more nataložili su se duž obale stvarajući jedinstvenu sliku sa neverovatnim kontrastima plave i bele boje.

Zanimljivo je da ovaj arhipelag čini čak 800 ostrva, koja okružuju koralni grebeni. Lokalno stanovništvo pripada narodu Moken, a o njima je pisao još kapetan Tomas Forest iz Istočnoindijske kompanije, koji je 1782. godine tuda prolazio u potrazi za oblastima bogatim šećernom trskom.

Godine 1997, ovaj arhipelag je otvoren za turiste koji tragaju za egzotičnim destinacijama, a najčešće ga posećuju ronioci zbog raznovrsnog morskog života. Jedna retka vrsta bisernih školjki živi u ovoj oblasti, a najveću pretnju ovom raju danas predstavlja nekontrolisani ribolov. (Ekopedia)