Posle poplava, Veneciju „preplavili“ turisti iz Srbije. U ponudi i obilazak Trsta i jednog od najboljih autlet centara u Evropi – “Palmanovu”.

Turističke agencije ovih dana imaju pune ruke posla jer su ulice pojedinih evropskih metropola preplavili turisti iz Srbije.

Tradicionalno, najviše ih ima u Veneciji, a pošto u ovom prelepom gradu poplava više nema, hiljade putnika se iz vikenda u vikend upućuje ka Italiji kako bi popili kafu na Trgu Svetog Marka, posetili Most uzdaha ili pazarili murano staklo i raskošne maske.

Na putu dugom oko 700 kilometara, svi oni koji se zapute ka Veneciji usput će sigurno posetiti Trst, kao i jedan od najpopularnijih autlet centara u Evropi – „Palmanovu“.

“U Trstu obilazimo trgove i Crkvu Svetog Spiridona, a putnici posle toga imaju dva sata slobodnog vremena da pazare”, kažu u agenciji „Viva travel“.

“Trst je i dalje za naše ljude raj za kupovinu, a kako i ne bi kad je tamo sve jeftinije nego u Beogradu”.

Božićna atmosfera već vlada u ovom gradu, jer su na centralnim trgovima postavljene ukrašene drvene kućice, gde se mogu kupiti kolači, nakit, hrana…

Cene
Oni koji u Trst dolaze zbog šopinga ovih dana u buticima mogu kupovati robu po cenama nižim i do 50 odsto. Proteklog vikenda pomama je vladala za cipelama, koje su se u „Bati“ kupovale za oko 40 evra, a čak su se i u ekskluzivnim prodavnicama poput „Armanija“ mogle pronaći za 50 evra.

U „Palmanovi“ se ne može baš uvek kupiti jeftina garderoba i obuća, ali u nekoj od 103 radnje, koliko ih ima u ovom autletu, cene su sada veoma povoljne. Sniženja idu i do 70 odsto, pa se patike mogu kupiti za 12 evra, sportske torbe i farmerke staju 10, rančevi su osam, a majice se mogu kupiti za samo tri evra.

Cene kaputa u „Benetonu“ snižene su sa 170 na 70 evra, džemperi mogu da se kupe za 17, dok se cene čizmi kreću od 40 evra pa naviše.

Obilazak
Posle šopinga, put vodi u Lido di Jezolo, gde putnici noće. Ovo najpopularnije italijansko letovalište zimi je prilično pusto, jer su posle 19 časova otvoreni samo marketi i poneki kafić. Ujutro se kreće ka konačnom odredištu – Veneciji.

“Naši turisti uglavnom obilaze Olovnu tamnicu, Most uzdaha, Duždevu palatu, Most Rijalto, Crkvu Santa Marija dela Salute, Crkvu Svetog Marka, palatu Kontarini, Veliki kanal, a potom imaju na raspolaganju četiri sata da sami obilaze pijacu, trgove, voze se gondolom…”, objašnjavaju turistički vodiči.

Turisti treba da znaju da je pušenje u kafićima i restoranima strogo zabranjeno u celoj Italiji. Važno je znati da se uživanje u pogledu iz udobne stolice posebno plaća, pa za kafu na Trgu Svetog Marka treba izdvojiti šest evra. Vodiči savetuju turiste da cenkanjem s prodavcima mogu dosta da uštede, kao i da suvenire kupuju na pijaci. (Novosti)