Volite zimu, ali ne i zimske sportove? To ne znači da ne možete ići na zimovanje – važno je samo dobro odabrati destinaciju. Predstavljamo vam nekoliko zimskih destinacija u kojima mogu uživati čak i neskijaši.

Jigokudani, Japan
Ako vas hladnoća tera da se neprekidno uvijate u ćebe i sklupčavate pored peći, zamislite kako je snežnim majmunima u Jaenkoen Parku u Japanu. Njihovo stanište naziva se još i „Paklenom dolinom“ (Jigokudani) zbog strmih litica i vrele vode koja izbija iz podzemlja. Tlo je ovde prekriveno snegom gotovo celu trećinu godine, a japanski makaki majmuni koji žive ovde zahvaljujući toploj vodi uspevaju da „preguraju“ zimu. Njihovu igru svakako treba videti, ali i biti oprezan u njihovom prisustvu. Nipošto ih ne hranite i ne prilazite suviše blizu, jer se mogu osetiti ugroženim.

Kirkenes, Norveška
Safariji se ne organizuju samo u Africi. Spakujte najtopliju garderobu i putujte u Norvešku u sasvim drugačiju avanturu. Naime, King Crab Safari je jednodnevno putovanje od Arctic Adventure odmarališta do fjorda u kom se love džinovske krabe. Iskusni ronioci „pecaju“ u dubinama vode, a vi za to vreme možete jesti svež ulov.

Harbin, Kina
Posetioci širom sveta svake godine hrle u Kinu na tradicionalni Međunarodni festival snega i leda u Harbinu gde se prave neverovatne ledene skulpture visoke i do 50 metara. Svetla svih boja koriste se kako bi dali ovom događaju vrlo neobičan „šmek“, a turisti mogu da uživaju u bajkovitim vožnjama kočijama, spuste se niz ledene staze sankama ili gledaju one najhrabrije kako rone u ledeno hladnoj vodi. Festival se održava od 1963. u Harbinu koji je prestonica provincije Heilongjiang na severu Kinem. Ova oblast je blizu Sibiru, pa i temperature zimi dostižu čak 38 stepeni Celzijusa ispod nule. Sličan postoji u Japanu pod nazivom Sapporo snežni festival, kao i Quebec City u Kanadi i norveški Ski festival. Na drugom kraju Kine, u mestu Altaj postoji park “Diznilend na ledu”, takođe sa figurama od snega i leda.

Sankt Petersburg, Rusija
Zima u Sankt Peterburgu porazila je i Napoleona i Hitlera, ali je idealno doba za posetu ruskoj metropoli. Osim što grad tek pod snegom dobija svoj puni sjaj, zbog niskih temperatura obično nema gužve ni dugih redova pred muzejima, a cene aranžmana su nešto niže. Ipak, to ne znači da je „Severna Venecija“ jeftina. Štaviše, skuplja je i od Njujorka.

Jelounajf, Kanada
Gledajte spektakularnu Auroru Borealis opuštajući se u Aurora selu, koje se nalazi u blizini Jelounajfa. Ovo kampersko mesto pruža neverovatan pogled na živopisno obojeno nebo budući da je Jelounajf najbolje mesto na severnoj hemisferi za posmatranje aurore. Osim toga, ovde možete uživati u vožnji sankama koje vuku psi, šetnji sa krpljama na nogama i razgledanju surove lepote severa, sve dok Majka Priroda ne priredi svoj večernji nebeski šou. (B92)