Za mnoge posetioce Egipta jedan od najlepših ugođaja je poseta Tutankamonovoj grobnici u čuvenoj Dolini kraljeva u Luksoru. Međutim, nepopravljiva šteta nastala nakon decenija turističkih hordi koje su prošle kroz posmrtne odaje dečaka faraona i druge drevne grobnice najverovatnije će dovesti do zatvaranja ove atrakcije.

Promene u temperaturi i vlažnosti vazduha, kažu stručnjaci, dovode do ljuštenja gipsa sa zidova. Budući posetici grobnice moraće da se zadovolje detaljno izrađenom replikom, premda egipatske vlasti tek treba da odluče kada će to stupiti na snagu.

Vrhovni savet za antikvitete je već naručio niz skoro savršenih odaja replika u saradnji sa švajcarskim Univerztetom iz Bazela i madridskom kompanijom Factum Arte.

Vrhunski umetnici dobili su još 2009. zeleno svetlo da izrade tri kopije grobnica – Setija I, Nefertari i Tutankamona. Factum Arte je koristio 3D skenere da napravi repliku Tutove grobnice, za šta im je bilo potrebno nekoliko godina. Kopija će biti otkrivena u Kairu sledeće nedelje.

„Istina je da te grobnice nikad nisu građene sa idjeom da ih neko posećuje. Bile su očuvane više od 3000 godina, ali u poslednjih 90, od kada ih je otkrio Karter, stanje se dramatično pogoršalo”, rekao je jedan od umetnika, Britanac Adam Lou, za Independent on Sunday.

4. novembra 1922, nakon godina iskopavanja u Dolini kraljeva, britanski arheolog Hauard Karter otkrio je senzacionalnu Tutankamonovu grobnicu – skoro u potpunosti netaknutu – što je do danas jedno od najvećih otkrića u Egiptu.

Fascinacija Karterovom pričom i stalno obećanje za novim otkrićima i dalje privlači horde turista u pustinjski Luksor.

Međutim, egipatske vlasti se nadaju da će i replika grobnice privući veliki broj turista, kao i do sada – oko pola miliona godišnje.

Savez egipatskog turizma kazao je da iza ove odluke stoji očuvanje kulturno-umetničkog blaga. „Želimo da grobnicu sačuvamo za sledeća pokoljenja”, objašnjava direktor Saveza El Hami el-Zajat. „Ovde je više od 3000 godina i želimo da se postaramo da će još dugo ostati sa nama”. (B92)