Zvaničnici Notingema planiraju da izgrade zabavni park posvećen legendi o Robinu Hudu.

Turistička atrakcija vredna 13 miliona funti prostiraće se na 16 hektara u Šervudskoj šumi sa sve srednjevekovnim zamkom, poljem za viteške dvoboje i gađanje lukom i strelom.

Ukoliko ovi ambiciozni planovi gradskih vlasti Notingema budu realizovani, Discover Robin Hood (Otkrijte Robina Huda) će biti otvoren na proleće 2015. Prva faza projekta – novi vizitorski centar, kafe i suvenirnica na mestu postojećih – otvoriće se na leto 2014.

Skica atrakcije pokazuje srednjevekovni Zamak kralja Džona od kamena i drveta, sa sve tamnicama koje će posetioci moći da istražuju.

U oživljavanju legende, vremena i života Robina Huda i njegove vesele družine biće uključene brojne atrakcije na otvorenom i zatvorenom, ulični izvođači i pozorište pod vedrim nebom.

Posetioci će moći da se oprobaju u korišćenju luka i strele, da obuku oklop i probaju hranu od raznih divljači. Predviđene su izložbe sokolova, razna nadmetanja kao i lavirint sa drvećem koje priča.

Za organizaciju svega zadužena je kompanija ‘Discovery Attractions’, koja sarađuje sa muzejima Madam Tiso.

„Ovo će vratiti Šervudsku šumu na turističku mapu”, kaže Džon Koti, predsednik komiteta za kulturu pri gradskom savetu Notingema. „Želimo da istaknemo značaj Robina Huda lokalno, ali i u svetu i da zaštitimo drevnu Šervudsku šumu za buduće generacije”.

„Robin Hud je svetski brend koji treba da bude slavljen, a za to nema boljeg mesta od Šervudske šume, njegovog duhovnog doma”, kaže Rob Grej, direktor marketinga u Discovery Attractions.

„’Discover Robin Hood’ će biti prva u nizu turističkih atrakcija iz naše kompanije, zasnovanih na bogatom britanskom nasleđu mitova i legendi. Ona će oživeti priču o Robinu Hudu koja će biti zabavna i edukativna i za decu i za starije.” (B92)