Istočna Srbija je, tokom jesenjih dana, možda najbolji izbor za kraći predah. Turisti očarani Đerdapskom klisurom, prelepim pećinama, arheološkim nalazištima…

Zvali su ga „Robin Hud sa Homolja“ i „srpski Ahil“, a njegov život i danas je razlog zašto mnogi turisti putuju u istočnu Srbiju. Tura „Stazama Hajduk Veljka“ može da počne iz centra Negotina, ali i iz Beograda, i da se pretvori u čaroban vikend.

Istočna Srbija je oduvek bila tajnovita, mistična, s drugačijom filozofijom života i verovanja. Ona pobuđuje maštu, jer svaki kutak – od moćnog Đerdapa do predivnih sela – nudi zanimljivost. Više nego bilo gde u Srbiji mešaju se stvarnost i legenda, pa je teško spoznati granicu između njih.

Tvrđave
Vožnja Đerdapskom klisurom je nezaboravno putovanje, jer čitavim tokom Dunava po lepoti ona nema premca. Đerdapsku klisuru čine četiri klisure i tri kotline. Najlepša je klisura Veliki kazan, čije se strane uzdižu i do 300 metara nad Dunavom, a mnogobrojni virovi sežu i do 90 metara u dubinu. Iz Velikog se ulazi u Mali kazan, koji je širok oko 300 metara. Završava se na 966. kilometru Dunava, koji se zove Hajdučka vodenica. Na 965. kilometru Dunava je Trajanova tabla, na kojoj je uklesano na latinskom jeziku da su 105. godine po nalogu ovog rimskog imperatora spojene dunavske obale.

Pored prirodne lepote, Đerdapska klisura je bogata i tvrđavama, jer se prolazi pored Smedereva, Rama, Golupca i Fetislama. Takođe, ide se i pored rimskog Viminacijuma i Lepenskog vira. Kompleks se sastoji od etno-parka, muzeja i lokaliteta sa osnovama preistorijskih objekata. Lokalitet je izmešten s originalog mesta zbog izgradnje hidrocentrale.

Običaji
Organizovane ture putovanje nastavljaju prema Rajkovoj pećini i Negotinu. S mnogobrojnim pećinama (Zlotska pećina, Ceremošnja ili Rajkova pećina) i kanjonom reke Vratne (divovske kamene kapije), istočna Srbija predstavlja raj i za speleologe.

Veliki broj pripadnika vlaške nacionalne manjine, koji i dan-danas neguju svoje nesvakidašnje običaje, glavni su razlog zašto mnogobrojni slovenački turisti dolaze u ove krajeve. U selima je razvijen, čak, i biznis s proricanjem budućnosti, što je svojevrsna turistička atrakcija koja privlači i zabavlja turiste.

Tura „Stazama Hajduk Veljka“ počinje u Muzeju Krajine, a zatim se obilaze lokaliteti na kojima je živeo i ratovao s Turcima, kao što su kula „Baba Finka“, u kojoj je boravio, i Stara negotinska crkva, u čijoj je apsidi sahranjen. Hajduk Veljko je bio poput junaka iz legendi, neumeren, nezasit, uvek željan bitke, pića i žena. Broj žena koje su legle u postelju Hajduk Veljka verovatno je blizak broju turskih glava koje je posekao, ali mu je Čučuk Stana uvek bila najmilija.

Pimnice
Nezaobilazan deo ture je i poseta Rajačkim pimnicama (naziv potiče od glagola „piti“), koje se nalaze na brežuljku pored sela Rajac, nedaleko od Negotina. To je pravo malo selo sastavljeno od tradicionalnih kamenih kućica koje služe isključivo za proizvodnju i čuvanje vina. Rajačke pimnice su jedinstvene po tome što, iako po svemu nalikuju na selo, u njima niko ne živi tokom cele godine. Svaka kuća predstavlja vinski podrum, čiji vlasnici žive u selu Rajac, koje se nalazi na petnaestak minuta hoda od pimnica.

Put se nastavlja ka Zaječaru i arheološkom lokalitetu Gamzigradu, gde se nalazi rimska carska palata Feliks Romulijana. To je bila rezidencija rimskog imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimilijana. Put ka Beogradu vodi preko planinske lepotice Rtanj.

Čučuk Stana
IZ sela Sikole, nedaleko od Negotina, u podnožju Deli Jovana, potiče Čučuk Stana, najveća ljubav Hajduk Veljka. Sikole je puno ostataka iz davnina i važi za izuzetno atraktivno lovište visoke divljači. U ovom selu turiste prima porodica Josifović. Dok je Hajduk Veljko sahranjen u Staroj negotinskoj crkvi, Čučuk Stana je sahranjena u Atini, u neobeleženom grobu. Njen drugi muž bio je kapetan Jorgić, koji je organizovao grčki ustanak protiv Turaka. Zbog njega je kuburu zamenila balskim haljinama i na dvorovima radila protiv Turaka.
(Izvor: Novosti)