Ova ekonomska unija u zapadnoj Evropi, sastoji se od tri monarhije Belgije, Holandije i Luksemburga. Zemlje organizovane u svakom polju…

Ukoliko vas put nanese na severni deo starog kontinenta, ovo su zemlje koje zaslužuju vašu punu pažnju…

Krenuvši od juga, prvo ćemo “obići” tajanstveni Luksemburg. Iako najmanja zemlja zapadne Evrope i jedna od najmanjih u Evropi, visok standard je sinonim za Luksemburg. Istoimeni glavni grad je sve češće meta brojnih turista.

Luksemburg svakako nije zemlja koja se diči raskošnim galerijama, palatama, muzejima, kao ni noćnim životom… ali ova zemlja predstavlja pravu oazu mira, koji nudi bogata prirodna lepota. Pravi odmor doživećete u Ardenima, daleko od gradske vreve. Organizovana planinarenja i izleti za ovdašnje stanovništvo, predstavljaju gotovo svakodnevicu.

Ukoliko ste ljubitelj originalne i neobične arhitekture, sasvim sigurno ćete najviše vremena posvetiti glavnom gradu, koji broji tek nešto više od 50.000 stanovnika. Odbrambeni bedemi, u okviru kojih je izgrađen grad, očuvani su i zaštićeni od strane UNESKO-a. Grad se prostire na nekoliko nivoa. U najnižem nivou, Grundu, možete uživati u romantičnim restoranima, lepoti manastira, specifičnoj arhitekturi, a u najvišem, centralnom delu grada, možete videti prekrasnu panoramu. Zanimljiv prevoz od Grunda do centra grada, čini javni lift, koji će vas za manje od jednog minuta dovesti do željene lokacije.

Ono što biste trebali obići, jeste Trg Viljema II, Palata velikog vojvode, katedrala, Trg ustava, kao i tajanstvene podzemne tunele…

Posle interesantog Luksemburga, selimo se u Belgiju. Kada se spomene ova zemlja, prvo što padne na pamet jeste poznata belgijska čokolada, koja je jedan od simbola ove države. Podela na Flamance i Valonce, doprinela je sporijem razvoju zemlje, koja je na kraju, ipak, dostigla zavidan ekonomski nivo.

Glavni grad Belgije je Brisel, a u ovoj zemlji živi nešto više od 11 miliona stanovnika. Pored Brisela, interesantni gradovi za turiste su svakako i Briž, Antverpen… Brisel krasi mnoštvo građevina u Art Nouveau stilu. Ovde možete naći galerije i muzeje sa remek-delima flamanskog slikarstva, baroka, nadrealizma… Ovo je svet u malom, sa preko 100 različitih nacionalnosti.

Osim čokolade, odnosno popularnih pralina koje su i izmišljene ovde, belgijanci su veliki ljubitelji piva. Stoga, bićete u prilici da birate između nekoliko stotina vrsta. Što se hrane tiče, meso i morski plodovi su omiljeni kod ovdašnjeg stanovništva, a nacionalno jelo “Mosselen”, odnosno dagnje kuvane u belom vinu, što sigurno ne treba propustiti.

Sledeća destinacija jeste zemlja lala, Holandija. Ova prelepa zemlja, organizovana do najsitnijeg detalja, nudi za svakoga po nešto. Glavni grad je Amsterdam, koji je zbog vrhunskog geografskog položaja i bogate istorije, najdominantnija turistička destinacija u ovom delu Evrope. Ovaj grad nudi totalno drugačije iskustvo. Vožnja biciklom kroz celi grad, obilazak čuvenog “Madam Tisoa”, muzeja Van Goga, kuće Ane Frank, prelepih kanala i još lepših polja lala i vetrenjača, uklesaće ovaj grad u vašem sećanju na najlepši mogući način. Prelepa arhitektura stambenih zgrada, koje poseduju stanove vrednosti nekoliko miliona evra, naprosto će vas očarati.

Neka vas mirisi tople čokolade, pralina i belgijskih vafla ponesu u čaroban svet vetrenjača, zelenih pašnjaka i ribarskih kuća… Zemlje Beneluksa čekaju da otkrijete njihovu čaroliju. (LuxLife)