Oko pedeset hiljada turista očekuje se da će sredinom novembra posetiti Australiju kako bi uživali u spektakularnom pomračenju Sunca.

Nekoliko minuta pošto se 14. novembra Sunce pomoli na severu Australije, tim predelom ubrzo će zavladati tama. Tačno u 6:39 ujutru po lokalnom vremenu nastupiće potpuno pomračenje Sunca, prenosi AP.

“Večiti mrak” ipak neće biti večiti već će trajati svega dva minuta. Ali i to je dovoljan razlog da desetine hiljada ljudi iz celog sveta poseti Australiju tih dana.

Pomračenje Sunca ide na ruku severu kontinenta, a najviše turista posetiće Kvinslend, trusitička mesta Port Daglas i Kernz. Po rečima Keri Anderson iz Turističke organizacije Kvinslenda očekuje se da će pet hiljada turista ostati u lokalnim kampovima, dok će polovina najavljenih turista biti stranci.

I turistički radnici potrudili su se da ponude šarenolike aranžmane pa je moguće posmatrati pomračenje sa kopna ali sa mora, sa vrha solitera ili iz voza.

Koliko je za zaljubljenike u astronomiju ovo značajan događaj govori i činjenica da su ležajevi u hotelima u pomenutim mestima rezervisani godinama unazad. (B92)