Najviši hotel na planeti biće otvoren sledeće godine u Pjongjangu, što predstavlja pokušaj Severne Koreje, pritisnute međunarodnim sankcijama i siromaštvom, da zaradi nešto deviza jačanjem turizma.

Hotel “Ryugyong” zgrada piramidalnog oblika sa 105 spratova, gradi se već skoro 30 godina, a delimično će biti otvoren u julu ili avgustu, saopšteno je na poslovnom forumu u Seulu.

Reto Wittwer, direktor nemačke kompanije za hotelski menadžment “Kempinski”, rekao je da će ova firma biti prva zapadna kompanija koja će slobodno poslovati u Severnoj Koreji i upravljati novim hotelom, prenela je agencija Bloomberg.

“Ovo piramidalno čudovište monopolizovaće sve poslove u gradu. Rekao sam sebi da moramo da dobijemo ovaj hotel kako znamo, zato što će to biti mašina za pravljenje novca ako se Severna Koreja otvori”, rekao je Wittwer.

“Kempinski”, kompanija sa sedištem u Minhenu, baviće se menadžmentom, a egipatska holding kompanija OTMT, koja se bavi telekomunikacijama, finansiraće gradnju hotela u okviru sporazuma vrednog 400 miliona dolara o kupovini licence za mobilnu telefoniju, koju je dobila 2008. godine. Kompanija sa sedištem u Kairu već je uložila 180 miliona dolara u dovršavanje hotelske fasade.

Wittwer, 64-godišnji švajcarski hotelijer, rekao je da su ga Severnokorejci kontaktirali još pre deset godina. Prvi mu se obratio Ri Chol, tadašnji ambasador Severne Koreje pri UN i mentor bivšeg lidera Kim Jong Una. Ri je tražio novog investitora za hotel od kada je gradnja obustavljena 1993. godine zbog nedostatka sredstava i lošeg vođenja čitavog posla, rekao je Wittwer.

Rjugjong će sa 330,02 metara biti najviši hotel u svetu, navodi se u podacima kompanije “Emporis”, koja sakuplja podatke o zgradama od velike javne ili ekonomske vrednosti. (Klix)