Mesta na kojima se uvek može naći sve, od igle do lokomotive, zvali ih pijacama, buvljacima ili bazarima, predstavljaju dušu svakog grada, raskrsnicu na kojoj se ukrštaju sve priče iz svih krajeva sveta.

Veliki Bazar (Kapalıçarşı), Istambul
Reč “veliki” zvuči vrlo potcenjivački u odnosu na ovaj bazar koji obuhvata četiri hiljade radnji, šezdeset pet ulica i šest vekova postojanja. Godišnje ovo mesto poseti petnaest miliona ljudi, čime je Grand Bazaae svrstan na vrh liste najposećenijih turističkih atrakcija u Evropi.

Iako su neke tradicionalne zanatlije zbog visoke cene zakupa tezgi napustile ovu pijacu, potraga za blagom u ovom lavirintu još uvek je uzbudljiva kao nekad. U glavnoj ulici pronađite tradiocionalne, nadaleko čuvene čajeve, keramiku i ćilime, a potom zađite i u malo skrivenije uličice u kojima se možete cenkati i po povoljnoj ceni dobiti zlatni nakit, fine tkanine ili kožu.

Pijaca Izmajlovski (Измайловский рынок), Moskva
Ulazak na ovaj buvljak na čudan način podseća na ulazak u Diznijev zabavni park “It’s a Small World After All”, samo u malo oronulijem i sivljem izdanju. Pijaca je izgrađena kao tematski park koji će veličati tradicionalne oblike ruske arhitekture. Iako za trenutak može delovati kao velika klopka za turiste, pijacu posećuju i mnogi Moskovljani kako bi nabavili sve – od svojetskih kičastiih ukrasa preko vrhunskog tekstila, krznenih šubara i antikvarnih foto-aparata do nezaobilaznih drvenih babuški.

Bruklinški buvljak (Brooklyn Flea), Njujork
Kada je otvoren 2008. godine, ovaj buvljak pokušao je da zarobi duh tradicionalnih bazara. Reč je o pijaci na kojoj se rame uz rame nalaze juveliri, dizajneri nameštaja, mladi umetnici ali i piljari, prodavci voća i povrća uzgajanog u svojim organskim baštama. Tokom pet godina rada ovaj buvljak postao je odskočna daska za mnoge koji su baš ovde počeli da prodaju svoje kreativne izume i ideje. Dakle, ukoliko želite da prvi saznate šta će biti “sledeća velika stvar”, poranite subotom i nedeljom i obiđite ovaj živopisni deo Bruklina.

Jaffa buvljak (Shuk Ha Pishpishim), Tel Aviv
Kada je zaživela u devetnaestom veku, arapska četvrt Jaffa postla je veoma brzo jedan od najznačajnijih delova Tel Aviva. U središtu ovog kraja nalazi se pomenuti buvljak, koji postoji još od doba Osmanlija. Šetajući uskim ulicama možete naići na neobične, ručno rađene ogrlice, majice sa tradicionalnim dezenima kao i stare instrumente i razne antikvitete.

Pijaca Panjđajuan (Panjiayuan Jiuhuo Shichang), Peking
Ako vam stanovnici Pekinga kažu da idete na pijacu “Hong Qiao” jer tamo možete naći jeftine bisere i napuniti torbe za male pare, ne verujte im u potpunosti. Ono što želite od kineskih buvljaka naći ćete ranom zorom na buvljaku Panjđajuan, poznatom i pod nazivom “Prljavi buvljak”. Svakog vikenda brojni prodavci sjate se na ovu pijacu ne bi li prodali svoj stilski nameštaj, neobične stočiće za čaj, brojne suvenire iz Mandžurske dinastije i mnogo više. Cenkanje se podrazumeva. (B92)