“Gosti ovde dolaze na sopstvenu odgovornost i neće kriviti hotel za trovanje hranom, slom živaca, bolest, gubljenje udova, trovanje radijacijom, određene bolesti karakteristične za 18. vek poput kuge…”

Ovo je dobrodošlica sa kojom se susreću gosti “najgoreg hotela na svetu” – Hans Brinker Budget u Amsterdamu. Međutim, oni se prosto otimaju za mesto. Vlasnici hotela odlučili su da unovče svoju lošu reputaciju kroz knjigu “Najgori hotel na svetu” i preko kampanja koje su poslednjih godina dovele do porasta broja posetilaca. Knjiga goste priprema za ono što će dočekati u hotelu, tako da nema iznenađenja, a ni tužbi. Za 20 evra po noćenju, gosti su upozoreni da će dobiti koliko su i platili – dakle, ne mnogo.

Na sajtu ovog hotela stoji da: “Hans Brinker Budget Hotel ponosno razočarava putnike već punih 40 godina. Možemo da se pohvalimo nivoom komfora koji može da se poredi sa onim u zatvorima, a Hans Brinker takođe nudi i vodoinstalaterske i povremene usluge kantine u kojoj se sprema širok spektar obroka na bazi sirovih jaja”.

Oni savetuju da je klupa u parku verovatno bolja opcija od odsedanja u njihovom hotelu, da ne očekujete svež vazduh, prostor ili luksuz poput velikog kreveta, televizora ili bazena. Vlasnici nazivaju pokvarene liftove i nedostatak tople vode “ekološkim”. Takođe, hotel pomaže očuvanje prirodne sredine tako što predlaže gostima da se posle tuširanja brišu zavesama, kako ne bi morali da peru peškire.

“To je pravo iskustvo. Većina naših gostiju prijatno je iznenađena kad dođe u hotel. Njima se sviđa naš humor i sarkazam, pa praktično i nemaju očekivanja”, kaže Tijmen Resevur, menadžer hotela.

Među sloganima koji se koriste u reklamama za ovaj neobični smeštaj su i: “Popravite imuni sistem – odsednite u Hans Brinkeru!”, “Ne može biti gore, ali ćemo dati sve od sebe”, kao i “Od sada i sobe bez prozora”.

Hans Brinker Budget Hotel u Amsterdamu nudi:
– Bar u podrumu sa malo svetla i bez svežeg vazduha
– Betonsko dvorište gde možete da se opustite i uživate bez obzira na to da li sunce može da se probije kroz visoke zgrade sa svih strana
– Lift koji se gotovo nikad ne zaglavljuje
– Bar u kom se služi neznatno razvodnjeno pivo
– Zabavnu viktimizaciju i spekulacije o seksualnim preferencijama biviših gostiju ispisanu na većini površina
– Luksuzni diplomatski apartman (u kom se nalazi jedna jedina kada u Hans Brinkeru)
– Vrata koja mogu da se zaključaju. (B92)