Pomislili biste da je skijalište bez snega sinonim za „ne radi” ili barem za mesto gde su radovi u toku. Ali to znači da još niste čuli za Monte Kaolino u Hiršauu u Bavarskoj.

Skijaši su ovde pahuljice zamenili zrncima peska i voze slalom niz peščana brda – nastala usled nekadašnjih rudarskih kopanja koja su odavno prestala. Osim što je popularna destinacija za skijanje, ovo brdo je i domaćin Svetskog prvenstva u sendbordingu.

Na visini od 109 m, Monte Kaolino je neznatno viši od Viktorijinih vodopada. Ovo veštački napravljeno brdo sastoji se od 35 miliona tona kvarcnog peska, nusporizvoda kopanja kaolinita (minerala gline). Umesto tradicionalnih žičara, a sve u duhu „plaže”, posetioci mogu da se popnu na vrh pomoću šina u vozilima u obliku čamca.

Prvi skijaši su se spustili niz ovo brdo početkom 1950-ih, a 1956. osnovan je i skijaški klub Monte Kaolino. Za razliku od standardnog skijališta, Monte Kaolino je zimi zatvoren, iako u ovom delu ima snežnih padavina. Mesto je 2007. sasvim preuređeno i posetioci sada mogu i da kampuju, pešače i plivaju.

Mnogi uživaju u vožnji na skijama bez glomazne zimske opreme. Skijaši u kupaćim kostimima su ovde česta pojava. (B92)