Nemačka ovih dana miriše na kolačiće, cimet, vanilu, bademe i karamelizovane lešnike, jednom rečju – na Božić.

Nemci polako kreću u priprema za ulazak u prazničnu fazu mira, spokoja i darivanja, kada se izbegavaju teške teme, a kalendari sa terminima političara ostaju prazni.

Božićni vašari su u nekim mestima već počeli, a na jugu zemlje je tek 26. novembra, četiri sedmice pre Božića, kao i u Kelnu, gradu katedrale, otvorena sezona vašara.

Šarene tezge “okupirale” su najlepše trgove nemačkih gradova i varošica koji u prazničnom ambijentu svuda prisutnih, upaljenih svećica i pozitivnih misli, mame građane milionske nacije na svojevrsnu zabavu, uz kuvano vino i kobasice.

Nemci će, kažu organizatori, i ove godine, bez obzira na finansijsku krizu, posećivati vašare, na koje se tradicionalno u Nemačkoj odlazi s porodicom i prijateljima. Tada se pije kuvano vino i jedu se kobasice, a kao desert, najčešće, knedle kuvane u vodenoj pari sa sosom od vanile i voćnim prelivima.

Osim na vašare, Nemci planiraju za Božićne praznike, kažu u turističkim agencijama, da putuju i na atraktivna mesta, poput Maroka, Tunisa, Turske, ali i u da idu u svoju “17. pokrajinu” (Nemačka ima ukupno 16 federalnih jedinica) kako iz šale zovu svoju omiljenu destinaciju, špansko ostrvo Majorku.

Kada je reč o ovogodišnjoj sezoni božićnih vašara, mediji javljaju da je u Kelnu, na trgu ispred katedrale, s ogromnom božićnom jelkom i hiljadama svećica, po prvi put, na vašaru organizovan i punkt za homoseksualce i lezbijke

Organizaroti vašara podsećaju da je lane u Klenu, ali i u Diseldorfu, glavnom gradu najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije, u kojoj živi više od 18 miliona, bilo čak rekordnih po četiri miliona posetilaca.

U Frankfurtu, bankarskom centru pokrajine Hesen, prošle godine je ”prodefilovalo” oko tri miliona ljudi, za oko dvesta hiljada manje nego prethodne. Razlog za to bile su blage temperature i ”nedostatak” pravog, zimskog vremena, kad sneg škripi pod nogama, a kuvano vino, zamirisano karanfilićem, greje….

Poznavaoci kuvanog vina kažu da ono ne prija, kad napolju nije hladno, a početak ovogodišnjih vašara obeležile su relativno visoke temperature, s prognozama da će, recimo u Kelnu, ove sedmice, uveče, kada se i izlazi, biti od četiri do sedam stepeni celzijusa. (B92)