Megakruzer „MSC Divina“ italijansko-švajcarske korporacije „Mediterann Shipping“ uploviće u ponedeljak u Boku Kotorsku gde će se u luci Kotor zadržati od 8 do 18 časova.

Dolaskom „MSC Divine“ koji je trenutno predvodnik u floti luksuznih putničkih brodova kompanije MSC, pomeraju se granice kada je u pitanju veličina brodova koji su do sada ulazili u Boku, pišu crnogorske “Vijesti”.

Šesnaest metara duža, metar šira i za preko 17 hiljada bruto-tona veća od do sada najvećih kruzera koji su dolazili u Boku – brodova klase „Solstice“ američkog kompanije „Celebrity Cruises“, „MSC Divina“ je pravi ploveći div.

Ovaj impozantni mega-kruzer ima 139.072 bruto-tone, dugačak je 333 metra, širok 37,9 metara, a gaz mu iznosi 8,6 metara. Upravo zbog velikog gaza „MSC Divina“ se ne može vezati pri operativnoj obali kotorske luke na Luži, pa će brod deset sati provesti na sidrištu pred lukom drevnog grada odakle će na obalu njegove putnike voziti tenderi.

„MSC Divina“ ima 18 paluba od čega je 13 dostupno putnicima kojih taj brod može ukrcati maksimalno 4.345. O njima brine čak 1.388 članova posade koji se staraju o bezbednosti plovidne, ali i besprekornom funkcionisanju tzv. hotelskog odseka broda koga pored stotina putničkih kabina i apartmana, čine i nekoliko restorana, čitav niz barova i kafića, šoping centar, pet bazena, teatar sa 1.600 sedišta, kazino, spa centar, te pregršt teretana, igraonica i drugih zabavnih sadržaja.

Posebnu karakteristiku ovog broda čine stepeništa ukrašena Svarovski kristalima, a na palubi broj 16 je i najlukuzniji od svih tzv. „Sofija Loren apartman“ koji je dizajniran prema sugestijama slavne italijanske glumice – inače kume „MSC Divine“ i svih ostalih kruzera iz flote kompanije MSC.

Iako je kao i svi moderni kruzeri, estetski daleko od neprevaziđene lepote klasičnih starih putničkih brodova, „MSC Divina“ je ipak impozantan brod što potvrđuju i njeni tehnički podaci.

Kao treći od ukupno četiri naručena broda klase „Fantasia“ , brod „MSC Divina“ u eksploataciju je ušao u maju ove godine i upravo završava svoju prvi letnju sezonu krstarenja po Mediteranu.

Čast da ovaj ogromni brod vredan 550 miliona dolara, po prvi put uvede u Boku, imaće najiskusniji pomorski pilot u Crnoj Gori, kapetan duge plovidbe Rajko Čavor iz Tivta. (Vijesti)