U vreme dužničke krize u grčkom turizmu na značaju dobijaju programi za promovisanje etičkog i održivog ekoturizma u kombinaciji sa učenjem o organskoj hrani jedinstvenog kvaliteta i ukusa, ili tek uživanje u posetama prirodi, kao alternativni zimski odmor.

U tome kako pišu atinski mediji, prednjači najveće grčko ostrvo Krit.

U odmaralištu “Eleonas Agroturizam” i tradicionalnom selu Vamos na jugu Krita, gosti mogu pohađati časove kulinarstva i naučiti tajne jedne od najzdravijih kuhinja u svetu, posetiti vinarije i posmatrati ili učestvovati u branju maslina, kao i u “Putu kritske spore hrane”.

Tokom sedmodnevnog aranžmana koji ide od 1.490 evra po osobi, turisti mogu naučiti kako se peče lokalni aperitiv rakija i ići na ture degustacije, piše atinski dnevnik Katimerini.

U “Eleonas Agroturizmu” u selu Zaros, na padinama vrha Psiloritis, jesenja i deo zimske sezone biće relativno prometni, budući da su programi “Prozivedeno na Kritu”, koji obuhvataju kurseve kuvanja i berbe maslina, pokrenuti krajem oktobra i trajaće do marta 2013.

Posetioci će moći da beru ruzmarin i žalfiju, kao i da skupljaju jaja u dvorištima farmi, pre okupljanja u kuhinji i pripreme poznatih jela kao što je musaka, ali i tradicionalnih lokalnih specijaliteta.

U “Eleonasu” su svi sastojci proizvedeni na sopstvenim farmama ili se dobavljaju iz kruga od pet kilometara.

Kursevi kulinarstva i berbe maslina izazvali su veliko interesovanje, pa su već primljene rezervacije zainteresovanih iz Francuske, Holandije i Britanije.

Kritu u korist ide i lepo vreme, budući da temperature u oktobru i novembru često dostižu i 25 stepeni Celzijusivih.

“Kriza je proizvela nešto pozitivno na ostrvu. Svi veliki proizvođači maslina sada standardizuju proizvodnju, čime ona postaje još konkurentnija i kvalitetnija, i svi počinju da izvoze, pošto sada postoje standardi”, navodi Manolis Saridakis iz “Eleonasa”.

Inicijativa iz “Eleonasa” imaće pozitivan efekat i na širu lokalnu zajednicu, smatra Saridakis.

Gosti koji posećuju poznate vinarije, recimo, takođe imaju priliku da prošetaju lokalnim pijacama, gde tradicionalne suvenire uveliko smenjuju kulinarski proizvodi, koji pronalaze put i do globalnih tržišta. (B92)