Kristo, 74-godišnji umetnik poznat po “umotavanju” Rajhstaga i brojnim instalacijama, planira da napravi najveći i najskuplji spomenik koji je čovečanstvo ikad videlo.

Od čak 410.000 različito obojenih naftnih buradi on želi da napravi praktično osmo svetsko čudo – piramidu sa odsečenim vrhom nasuprot koje će, sva njegova dela, ali i piramide u Gizi izgledati maleno.

Na ovaj monumentalni projekat, nazvan “Mastaba”, Kristo planira da potroši oko 260 miliona evra, a rezultat će biti građevina visoka 150 metara.

Kako kaže, novac će biti obezbeđen od privatnih donacija, prodaje njegovih dela koja koštaju i do 10 miliona evra i od “raznih investitora”.

Podrška lokalnih vlasti je već stigla jer Abu Dabi ovim projektom želi da postane svetsko središte umetnosti i kulture.

Kristo spomenik planira da napravi u pustinji na mestu 160 kilometara udaljenom od Abu Dabija, vladari emirata već su odobrili komad pustinje pored oaze Liva za izgradnju projekta, u blizini granice s Omanom.

Kristo je na sve mislio pa tako i na “efekat zlata”, koji je sigurno naišao na odobravanje u Emiratima.

“U zoru će istočni vertikalni zid biti gotovo pun zlatnog odsjaja”, tvrdi umetnik.

Inače, Kristo ovim projektom nastavlja da ispunjava obećanje dato svojoj životnoj i umetničkoj saputnici Žan-Klod, koja je preminula 2009. godine, da će nastaviti da stvara.

“Ne bavimo se značenjima i objašnjenjima, pravimo samo dela radosti i lepote”, podsetio je na njene reči. (B92)