Skrivena u zelenilu, na desnoj obali Drine, Banja Koviljača idealna za kratkotrajno opuštanje. Centar turistima nudi relaksaciju, aktivan odmor, staze za šetanje, lečenje…

Skrivena u zelenilu jednog od najlepših i najvećih parkova u Srbiji, na desnoj obali donjeg toka Drine, u podnožju planine Gučevo, nalazi se Banja Koviljača. Ova banja je savršeno mesto za vikend-odmor, relaksaciju, opuštanje i lečenje. Međutim, ko želi, ovde može da provede i aktivan odmor: da vozi bicikl, pliva, igra fudbal, leti paraglajderom… Oni koji cene istoriju, u ovom kraju će naročito uživati.

O nastanku Banje Koviljače postoji više legendi, ali se sa sigurnošću može tvrditi da su njene mineralne vode bile poznate i u starom Rimu. Nedaleko od nje, na putu prema Valjevu, nalazi se i Tršić, najpoznatiji kao rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika. U selu Jadar smešten je kompleks sa 35 objekata dinarskog tipa iz 19. veka, koji ima posebnu kulturnu vrednost.

Ovde se nalazi i Soko-grad, najstarija građevina u zapadnoj Srbiji, visoka nekoliko stotina metara, a izgradio ju je despot Stefan Lazarević. Manastir Sv. Nikolaja posvećen je Nikolaju Velimiroviću. Na samo 17 kilometara od Loznice smešten je manastir Tronoša, koji je podigao srpski kralj Dragutin.

Ipak, osnovni razlog zašto treba otići u ovaj kraj na vikend jeste Banja Koviljača. U njoj se lečio i sam kralja Petar Prvi Karađorđević, koji je 1904. godine odlučio da se tu, na tadašnjoj austrougarskoj granici, podigne moderna evropska banja. Tih godina sagrađeni su zgrada uprave i hotel „Podrinje“, oformljen je novi banjski park sa stazama i alejama, izgrađena je pruga Šabac – Koviljača… U svojoj lepoti, zablistalo je, 1934. godine, jedinstveno arhitektonsko zdanje „Kursalon“, a zatim su otvoreni i drugi hoteli: „Jadar“, „Beograd“ i „Srbija“, najveći dečji sanatorijum u ondašnjoj Jugoslaviji.

Posle gotovo 150 godina postojanja, Banja Koviljača je jedan od najznačajnijih, najposećenijih i najmodernijih balneoloških centara na Balkanu. Veliki park sa stoletnim stablima prostire se na površini od 40 hektara i ima predivne staze za šetanje, kao i senovite trim-staze planine Gučevo, koje su posebno dobre za rekreativce. (Novosti)