Ako je verovati nekim tumačenjima majanskog “proročanstva”, poslednji meseci 2012. možda i nisu idealno vreme za otvaranje grandioznog muzeja – naročito ako je glavna tema ove atrakcije majanska istorija.

Prema jednoj verziji kalendara ove čuvene drevne latino-američke civilizacije – koja je cvetala na prostoru današnjeg Meksika između 2000 pre n.e. i dolaska španskih koknvistadora u 16. veku – svet će se okončati 21. decembra 2012.

To nije sprečilo Kankun – destinaciju poznatiju po plažama i noćnom životu nego po prašnjavim arheološkim predmetima – da otvori raskošnu novu zgradu kao svedočanstvo bogate istorije Maja.

Nakon izgradnje koja je trajala šest godina, Muzej Maja je otvorio vrata za posetioce početkom meseca. Smešten u zoni hotela, ovaj kulturni centar trebalo bi da „namami” turiste u svojih pet građevina prepunih eksponata, ne bi li na koji sat skrenuli misli od koktela i peščanih plaža.

Među artefaktima je i skelet „Žene od palmi” (La mujer de las palmas) star 14.000 godina koji je otkriven u podvodnim pećinama Jukatana 2002.

Ostali predmeti govore o matematičkim i astronomskim veštinama civilizacije koja je ostvarila veliki napredak na oba polja pre dolaska evropskih osvajača.

Kankun se nalazi u području koje je naročito blagosloveno majanskom zaostavštinom, oko 80 km severno od čuvenog Tuluma – nekadašnje majanske luke – i 160 km od arheološke čudesne zemlje Čičen Ice čiji je hram Kastiljo (El Castillo) 2007. proglašen za jedno od sedam „novih” svetskih čuda.

Manje poznata enklava Kobe, 50km severo-zapadno od Tuluma, je takođe blizu Kankuna, a novi muzej je tik uz arheološko nalazište San Migelito. (B92)