Trebalo bi da vaše dete samo otputuje avionom kod rođaka u inostranstvo? Nije mogo komlikovano. Evo šta vam sve treba.

Kada dete šaljete samo na put avionom, savetuje se da mu obezbedite pratnju. To može biti neki drugi putnik ili čalnovi posade avio-kompanije kojom dete putuje.

Pojedine kompanije dozvoljavaju da svako dete stariji od 16 godina može biti pratnja deteta, nije neophodno da osoba u pratnji bude punoletna.

Od potrebnih dokumenata najbitniji je onaj koji potvrđuje saglasnost oba roditelja da dete putuje samo. Ta potvrda, koja se dobija u opštini, je potrebna bez obzira na to da li su roditelji u braku ili su razvedeni. Ako je jedan od roditelja umro, drugi mora poneti sa sobom umrlicu kao dokaz. Na ovaj način se deca štite od kidnapovanja i trgovine decom.

Dete koje putuje samo naziva se “nepraćeno dete” (Unaccompanied minors – UNMR ili UM). Pravila u vezi sa obavezama rodtelja pre nego što takvo dete ukrcaju u avion su često različita i zavise od avio-kompanije kojom dete putuje.

Zato je potrebno da se dobro raspitate pre nego što kupite avio-kartu za vaše dete.

Ono što je najčešći standard kod većine kompanija je gornja starosna granica deteta koje nikako ne sme da putuje samo, a to je pet godina. Deca od pet do 12 godina mogu da putuju sama, ali uz posebnu doplatu za pratnju službenog lica, zapravo nekog od osoblja kompanije.

Obavezno prilikom rezervacije karte napomenite da dete putuje samo i da želite pratnju. Tražite da vam detaljno objasne proceduru: ko i kada preuzima dete na aerodromu odakle se poleće, gde će sedeti u avionu, šta se dešava kada avion sleti, ko će vam i kako javiti da je vaše dete u rukama osobe koja ga čeka na aerodromu, nekoliko puta proverite da mli su ispravno upisani svi telefonski brojevi, vaši i onoga ko će vam se javitit nakon sletanja na krajnju destinaciju.

Dete plaća standardnu cenu karte za odrasle umanjenu za dečji popust, plus nadoknadu za pratioca, najčešće u iznosu jedne pune karte u jednom pravcu. Ukoliko roditelji žele i starije dete (od pet do 12 godina) može dobiti pratioca i u tom slučaju se primenjuju tarife i nadoknade kao za dete do pet godina.

Deca starija od 12 godina mogu putovati sama. Za sve ove slučajeve deca moraju posedovati urednu dokumentaciju (pasoš, vizu, saglasnost roditelja za putovanje u inostranstvo, adrese i kontakt podatke osobe koja ih prati na put i osobe koja ih dočekuje).

U zavisnosti od propisanih pravila avio-kompanije i tipa aviona na određenoj liniji, preciziran je broj dozvoljene nepraćene dece po letu. Zbog ovoga svako nepraćeno dete uneto u rezervaciju mora biti odobreno od strane avio-kompanije. Tek nakon potvrde kompanije može se izdati karta.

Nekoliko formulara roditelj će popuniti na samom aerodromu, pre nego što se dete ukrca u avion zbog čega je neophodno da se na aerodrom dođe makar sat vremena pre poletanja aviona.

Svi fromulari, kao i pasoš deteta, piće spakovani u specijalnu torbicu sa naznakom UM, koju dete nosi oko vrata sve vreme putovanja.

Najčešće je zabranjeno da roditelji decu prate dalje do samog gejta, ali negde je moguće tražiti speciajlnu dozvolu za to.

Većina kompanija ne prima nepraćenu decu na letove koji nisu na redovnim linijama ili imaju presedanje. Takođe se ne primaju deca na poslednje letove za neku destinaciju u jednom danu.

Kada rešite da dete pošaljete samo na put avionom, nemojte se voditi samo cenom karte, već i time koliko je kompanija pouzdana, kakav joj je rejting… U novije vreme mnoge avio-kompanije posebnu pažnju obraćaju najmlađim putnicima. Tokom leta deci se nude razni zanimljivi sadržaji: igračke, filmovi, bojanke, slatkiši… tako da im njihovo samostalno putovanje bude zanimljivije, kraće i manje stresno. (Mondo)