Možda vas grad na slici podseća na neku panoramu iz „Ratova zvezda“, ali je to zapravo najnoviji turistički projekat u Južnoj Koreji, koji bi trebalo da zaseni i sam Dubai.

Ovaj ambiciozni plan vredan 264 milijarde dolara podrazumeva izgradnju ogromnog grada na ostrvima Jongju i Mui u blizini luke i aerodroma Inkeon.

Ovaj grad naziva 8City protezaće se na 80 kvadratnih kilometara i biće najveći jedinstveni turistički plan na svetu.

Takođe, poseban „most“ visok 200 metara, širok 880 i dugačak 3,3 kilometra predstavljaće najveću arhitektonsku jedinicu na svetu.

U gradu će se nalaziti luksuzni hoteli, kockarnice i tematski parkovi, a u planu je i staza za Formulu 1 kao i koncertna dvorana.

U skladu sa trendom medicinskog turizma, biće izgrađen „grad za lečenje“.

„To će biti najbolji grad na svetu sa kreativnošću Dubaija, kockarnicama Las Vegasa i šoping centrima Hong Konga i Singapura“, kaže Park Seong Hjun, zamenik predsednika kompanije Eightcity koja je osmislila ovaj projekat.

Završetak radova planiran je za 2030. godinu. Izvođač radova već je osigurao 2,8 milijardi dolara od južnokorejskih investitora i milijardu od britanske korporacije Sanbar Development kako bi uskoro počeo sa gradnjom. (B92)