Kako privući turiste posle finansijskog kolapsa, rastućeg revolta građana protiv vlade i oblaka vulkanskog pepela koji povremeno nedeljama onemogućavaju avio-saobraćaj? Turistička organizacija Islanda nudi genijalno rešenje: promenu imena zemlje.

Na Islandu je trenutno u toku takmičenje za izbor novog imena, a stanovnici ove zemlje i dalje nisu sigurni da li je u pitanju samo dobar vic, ili se ta opcija ozbiljno razmatra.

Najslend, Roklend i nešto što bi u slobodnom prevodu bilo “Uhvati-oblak” samo su neki od predloga,

“Stranci koji dođu ovde obično primete da našoj zemlji ime Island (“ledena zemlja”) ni najmanje ne odgovara”, kaže Sigridur Bjorg, turistički radnik iz Rejkjavika. Ali, to možda ipak nije razlog da se ime menja…

Island je ime dobio pre više od 1.000 godina, a “Ledenom zemljom” prozvali su ga Vikinzi, ali, iako zemlja vulkana i leda, zapravo ima umerenu klimu zahvaljujući Golfskoj struji.

Ideja o promeni imena izrodila se iz kampanje Turističke organizacije Islanda, a nakon što je izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama, Vlada Islanda objavila je da su predlozi za “alternativno” ime ove zemlje putem Facebooka i Twittera dobrodošli, prenosi USA Today. Najbolji predlozi biće objavljeni na sajtu Inspired by Iceland. (Mondo)