Svetska premijera novog filma Pitera Džeksona, “Hobit: Neočekivano putovanje” zakazana je za 28. novembar, a očekuje se da će novo ostvarenje trostrukog dobitnika Oskara imati ogromnu gledanost, a Novom Zelandu dovesti veliki broj turista zainteresovanih da obiđu mesta snimanja.

Džekson je najpoznatiji po trilogiji “Gospodar Prstenova” snimljenoj po romanu Dž.R.R.Tolkina, a njegov novi film prvi je deo nove trilogije “The Hobbit. There and Back Again” (Hobit ili tamo i natrag) snimljene takođe po romanu engleskog pisca.

Džekson je 2004. dobio Oskara za režiju za “Povratak kralja”, treći deo prethodne trilogije, a njegov uspeh uticao je i na preporod turizma na Novom Zelandu.

Odmah nakon premijere prvog dela trilogije, koja je u celini snimljena na Novom Zelandu, broj turista zainteresovanih da obiđu mesta snimanja tri filma rapidno je porastao.

“U početeku nismo mogli da postignemo da organizujemo toliki broj putovanja. Neki su na put čekali po godinu, pa čak i dve” rekao je agenciji Frans pres novozelandski turistički vodič Dejvid Getvrod Ferguson.

U poslednje vreme, međutim Novi Zeland posećuje manje turista, čemu je između ostalog doprineo zemljotres koji je prošle godine pogodio ostvo Krajstčerč, kada je poginulo 185 ljudi.

Premijeru novog Džeksonovog filma turistički radnici zato očekuju sa nestrpljenjem, a direktor glavne novozelandske turističke organizacije Kevin Bouler naglašava da je cilj da se “potencijalnim turistima” pokaže da je “magija Srednje zemlje” (zamišljenog kontinenta u Tolkinovim romanima) zapravo ono što je “realnost Novog Zelanda”.

Pred premijeru Džeksonovog flma uobičajeni slogan turističkih organizacija “Novi Zeland, autentičnost 100%” izmenjen je u – “100% Srednja zemlja”. (B92)