Cene u italijanskim zimovalištima pale su za 10 procenata u poslednjoj godini, pa se za sada na svetskom nivou najviše isplati odmarati upravo u ovoj zemlji.

Britanski Post Office Travel Money izveštava da su „najbolja zimovališta u odnosu na cenu“ Livinjo, Sestrijere i Červinija – sva tri u Italiji. Prati ih Austrija koja ima dva odmarališta među prvih deset najpovoljnijih. Izveštaj ispituje cene šestodnevnog ski pasa, iznajmljivanja opreme, ski škole i cenu hrane na stazama.

Upoređeno je 27 najvećih zimovališta širom Evrope i Severne Amerike i na osnovu toga izvodi se zaključak da je „najisplativija“ upravo Italija. Oni koji žele jeftino da prođu uživajući u zimskim sportovima, u Italiji mogu dobiti sedmodnevni aranžman po ceni od 450 do 550 evra, ne računajući troškove prevoza. Livinjo na Italijanskim Alpima nudi najniže cene časova skijanja, pa šest poludnevnih časova koštaju oko 95 evra, u poređenju sa 190 evra koliko traži većina ski škola u Evropi. Poslednjih godina Italija postaje sve popularnije mesto za ljubitelje skijanja zahvaljujući vrlo povoljnim ponudama.

Iako ta zemlja u proseku nudi zimovanja po najnižim cenama, Bansko u Bugarskoj ocenjeno je kao najjeftinije.

Predstavljamo vam pojedinačna zimovališta sa najpovoljnim cenama ski pasa, opreme i ski škole i obroka na stazi. (B92)

Bansko, Bugarska – 328 evra
Kranjska Gora, Slovenija – 400 evra
Elmau, Austrija – 440 evra
Livinjo, Italija – 450 evra
Soldeu, Andora – 500 evra
Ruka, Finska – 500 evra
Sestrijere, Italija – 520 evra
Červinija, Italija – 540 evra
Majhofen, Austrija – 545 evra
Morzin, Francuska – 560 evra