Evropski gradovi inspirisani čuvenim filmovima. Najveće atrakcije bez premca – Beč, Istanbul, Prag, Pariz, Venecija i Rim…

Film nije dobar ukoliko gledaoci ne požele da vide predele u kojima je sniman. Upravo se po lokacijama koje je odabrao režiser, uspešni filmovi razlikuju od prosečnih. Zahvaljujući dobrim filmovima mnoga mesta su postala turističke atrakcije gde se slivaju reke turista. Pet legendarnih filmova i danas su razlog što mnogi žele da otputuju u Beč, Istanbul, Prag, Pariz i Veneciju.

„Treći čovek“, Beč – Ljubitelji legendarnog filma „Treći čovek“ kada posete Beč ne mogu da se otmu utisku da će se iz nekog ulaza pojaviti Orson Vels. Svesni utiska koji ovaj film ostavlja i posle 1949. godine, na osnovu njega je napravljena turistička tura.

Svako ko u ponedeljak i petak u 16 časova dođe na metro stanicu U4 Stadtpark (zelene linije) preko puta hotela „Interkontinetal“ može da uživa u šetnji sa vodičem koji će im dočarati šta je sve preživeo Hari Lajm. Ožiljci rata su nestali, ali sve lokacije iz vremena kada je snimljen ovaj klasik i dalje postoje. Vodič turiste vodi po skrivenim dvorištima, do zgrade u kojoj je živeo nesrećni Lajm i gde je nestao. Da bi dočarao utisak iz vremena Hladnog rata i okupacije saveznika, vodič će turiste odvesti ne samo do točka u Prateru, već i u – kanalizaciju.

„Iz Rusije s ljubavlju“, Istanbul – Mnogi smatraju da je ovaj klasik iz 1963. godine najbolji Bondov film. Tatjana, ruski dupli špijun, vodi Šona Konerija po najzanimljivijim delovima Istanbula: Ištiklal ulici (u kojoj se nalazi prelepa Ambasada Rusije), Velikog bazara (gde se nalazi kancelarija Ali Karim Beja), Svete Sofije (gde prima poruku), podzemne cisterne Jerebatan saraj (gde upada jureći zlikovce) i Sulikule (gde Bond gleda trbušni ples Ciganke koja se potuče sa suparnicom oko muškarca). Ovakva tura ne postoji, ali svaki turista može sam da je organizuje, pogotovo ukoliko nađe taksistu koji vozi stari „reno“.

Daleko je teže posetiti mesta na kojima je Alan Parker 1978. godine snimio film „Midnajt ekspres“, jer je nemoguće otići na ostrvo Imrali (turski Alkatraz u kojem leži Abdula Odžalan), a bolnica za umobolne Bakiraki može se videti samo spolja.

„Bornov identitet“, Prag – Iako mnogi misle da je prvi film o Bornu (sa Metom Dejmonom) sniman u Francuskoj i Švajcarskoj, većina radnje se dešava u – Pragu. Ni prva scena, u kojoj se Džejson Born spasava, nije snimana na okeanu, već u Liguriji, a oluja je dodata digitalno.

Najzanimljiviji je svakako deo filma kada Born sa brojevima tajnog računa ide u Švajcarsku da iz banke u Cirihu podigne novac – pošto je snimljen u Pragu. Preko puta banke nalazi se, dakle, park u kojem švajcarska policija hapsi Borna zato što je spavao na klupi. Park se zove Kampa i nalazi se na istoimenom ostrvu, južno od Karlovog mosta. Još je zanimljivija Ambasada SAD, u kojoj upoznaje Mari, jer je to u stvari bila Hipobanka koja je pretvorena u luksuzan hotel.

„Čudesna sudbina Amelije Pulen“, Pariz – Ne postoji čovek koji je gledao ovaj film a da nije poželeo da otputuje u Pariz. Pošto mnogi posetioci Grada svetlosti žele da vide mesta na kojima je snimljen film, napravljen je spisak od tri ključna mesta koja treba posetiti, a sva se nalaze na Monmartru.

Kafić u kojem je Amelija radila „Le Caf des Deudž Moulins“ nalazi se u ulici Lepik broj 15. Najbliža metro stanica je Blanche (linija broj 2). U ovom kafiću piće i hrana nisu skupi, a svi njegovi gosti su ljubitelji ovog filma. U nastavku ulice se nalazi ulica Tholoz broj 10, gde se nalazi bioskop „Studio 28“, u kojem je Amelija ponekad petkom gledala filmove. Odatle treba krenuti ulicom s desne strane, odakle se stiže do ulice Trois Frres broj 56. Tu se nalazi bakalnica „Maison Collignon“ u kojoj je Amelija kupovala namirnice. Oni koji žele više, mogu da odu i do metro stanice Lamarck-Caulaincourt (u kojoj je srela slepog čoveka).

„Talentovani gospodin Ripli“, Venecija, Rim – Film je sniman u Italiji, a veliki zaljubljenici će morati da prokrstare čitavom zemljom kako bi videli sva mesta snimanja. Početak je u Njujorku, zatim Tom Ripli stiže u Palermo, na Siciliju, ali najviše scena, gde su se Diki i Mardž odmarali, snimljeno je na ostrvu Iskija, u Napuljskom zalivu. U Rimu treba posetiti hotel „St Regis Grand Hotel“, koji se nalazi na Pjaci republika. Kafić, u kojem Tom zbunjuje Mardž, zove se „Caffe Latino“ i nalazi se u ulici Monte Testaccio broj 96. Neke scene su snimljene i u muzeju „Kapitolin“. Ključne scene filma u Veneciji snimljene su u hotelima „Njestin Europa e Regina“ i „Ca’ Sagredo“, koji se nalaze pored Grand kanala. Kafu obavezno treba popiti u „Kafe Florijanu“ na trgu San Marko. (Novosti)