Buvljaci u Evropi, skriveno “blago” za turiste. Ove pijace nude antikvitete, suvenire, a katkad i bizarne stvari.

Bezvremena lepota evropskih metropola leži u tome što, čak i kada ih poseti nekoliko puta, turista uvek može da otkrije nešto novo. Jedno od nepoznatih lica koje ima svaka prestonica jesu buvljaci i pijace. Njih turisti najčešće zaobilaze, hrleći ka turističkim atrakcijama i radnjama svetskih brendova. Međutim, buvljaci imaju posebnu draž i nude nesvakidašnji pogled na grad za koji ljudi misle da ga već poznaju. Buvljaci su najčešće proterani iz centra. To, naravno, nije pravilo, jer se u Atini buvljak nalazi na najboljoj lokaciji – na Plaki. Ipak, i kada su smešteni u starom delu grada, buvljaci su pomalo sakriveni i treba se pomučiti da bi se stiglo do njihovog blaga.

Beč
Odlazak na bečke pijace je više od šopinga. One i buvljaci predstavljaju način života sa evropskim šarmom, orijentalnim mirisima i mediteranskim šmekom. Najveća i najpoznatija pijaca u Beču je Našmarkt, gde mogu da se kupe sveži specijaliteti, počev od avokada iz Australije i japanskog sušija, pa do indijske tandori piletine i persijskog kavijara. Nalazi se kod Karlsplaca, najzanimljivijeg dela Beča. Subotom je ovde otvorena legendarna buvlja pijaca. Međutim, neki više vole Karmelitermarkt, koji se nalazi blizu Švedenplaca i važi za lokalnu pijacu, a u čijoj okolini radi dosta kafića, galerija i butika.

Budimpešta
Jedan od najvećih buvljaka u Evropi nalazi se na četiri sata vožnje od Srbije – u Budimpešti. Buvljak Ešeri nudi mnogo toga i, zahvaljujući svojoj veličini, može da zadovolji razna interesovanja, naročito onih koji traže redak suvenir iz Mađarske. Na njemu se mogu kupiti čudne, čak bizarne stvari iz vremena nacista i komunista, ali i drveni nameštaj, garderoba, antikviteti, porcelanske figure, instrumenti, slike, srebrnina i još mnogo toga.

Istanbul
Poštovaoci nobelovca Orhana Pamuka i njegove knjige “Muzej nevinosti” prilikom posete Istanbulu ne smeju da se ograniče samo na odlazak do Velikog bazara. Arasta bazar je pravi buvljak koji govori o minulim vremenima. Izgrađen je u isto vreme kada i Plava džamija, i u 169 radnji kriju se otomanski miris i ukus. Ipak, oni koji žale za Vizantijom treba da u srcu Velikog bazara potraže buvljak, a pronaći će ga ukoliko budu gledali u kamene lukove – čim vide vizantijski grb s dvoglavim orlom i krunom, stigli su. Tu će pronaći stvari koje su pripadale grčkim porodicama koje su morale da napuste Istanbul kroz “razmenu stanovništva”.

Rim
Naravno, svi koji su bili u Rimu prošetali su pijacom Kampo de Fiori i misle da su osetili sve draži “večitog grada”. Prava buvlja pijaca na koju obavezno treba otići je Porta Porteze, jer se tu mogu kupiti razne drangulije: antičke terakota kopije, uljane lampe, slike, instrumenti, knjige i mnogo ukradenih stvari. Mali Merkantino del Partiđani otvoren je samo svake prve subote u mesecu, a na tezgama koje se nalaze u podrumima i garažama prodaju se stvari koje potiču iz sredine 20. veka, od četrdesetih do šezdesetih godina. Cene su niske, a provod zagarantovan.

Pariz
Postoje tri mesta gde se u Parizu mogu kupiti “brik a brak stvari”: buvljaci, seknd hend radnje i antikvarnice. Tačnije, Pariz je savršen grad za istraživanje, “cunjanje”, “šunjanje” po radnjama i za šetnje bez razloga. Vilaž sent Pol je najbliži za turiste, jer se nalazi kod ulice Rivoli, a radi vikendom. Ipak, najpoznatiji buvljak je Le Puse na kojem se prodaje bezbroj džidža-bidža. Parižani obožavaju buvljake i radnje u kojima mogu da traže “blago”, jer su uvereni da će pronaći nešto vredno. (Novosti)

BUDIMPEŠTA
Savet – Ko želi da kupi mađarske delikatese treba da ode do prelepe Centralne pijace
Radno vreme – od ponedeljka do petka od 8 do 16 časova, vikendom od 6 do 13 časova
Adresa – ulica Nagykorsi 156

BEČ
Savet – Na buvljaku je cenkanje obavezno
Radno vreme – subotom od 6.30 do 16.00
Adresa – Ulica Njienzeile broj 6 (Karlsplatz

ISTANBUL
Savet – Ljubitelji začina treba da odu do Misir čaršije ili egipatskog bazara
Radno vreme – od 9 do 19 časova
Adresa – trg Sultanahmet broj 143

RIM
Savet – Čuvajte se džeparoša
Radno vreme – subotom od 6.30 do 14.00
Adresa – Via Portuense i Via Ippolito Nievo

PARIZ
Savet – Obujte udobnu obuću
Radno vreme – subota-ponedeljak od 9.30 do 18 časova
Adresa – 14. arondisman