Terasasti bazeni ispunjeni termalnom vodom neverovatno plave boje pravo su vodeno čudo prirode u Turskoj…

Kako opisati prirodni vodeni raj u Turskoj nego kao čarobno mesto koje će vam sigurno oduzeti dah i o kome ćete dugo pričati…

Pamukale ili, prevedeno s turskog jezika, „dvorac od pamuka”, sastoji se od niza belih plitkih terasastih bazena koji se jedan iznad drugog, omeđeni stalaktitima spuštaju s padine, a ispunjava ih mineralna voda nezemaljski plave boje…

Vodeno remek-delo prirode kreirali su zemljotresi koji su česti u ovom delu sveta. Zbog potresa je topla voda puna kalcijum-karbonata došla na površinu zemlje i ispunila terase oblikujući prekrasne bazene čarobne plave boje.

Kompleks mineralnih izvora smestio se u jugozapadnoj Turskoj u blizini grada Denizlija, u dolini reke Menderes. Pamukale ima 17 izvora iz kojih izvire voda temperature od 35 do 100°C. Neobično oblikovane plitke bele terase od vapnenca s kojih vise brojni stalaktiti nastaju taloženjem minerala iz vode. Terase se nižu jedna ispod druge na dužini od oko 70 metara.

Na vrhu ovog belog dvorca još je u drugom veku pre nove ere izgrađen antički grad Hijerapolis. U njemu se nalaze ostaci raznih starorimskih građevina i spomenika, kao i lečilišnog kompleksa. Sredinom 20. veka na jednom je delu ruševina Hijerapolisa izgrađen hotel čime su neki od izvora oštećeni. Hotel je uklonjen 1988. godine kada su Hijerapolis i Pamukale stavljeni pod zaštitu Uneska.

U bazene u kojima se ljudi kupaju već hiljadama godina zabranjeno je ući u cipelama da bi se što manje prljala i oštetila njihova površina. Danas su za potrebe sve više rastućeg turizma izgrađeni veštački bazeni s lekovitom vodom. (Press)