Kraj svake godine idealan je za svođenje računa i pravljenje planova za narednih 365 dana. Evo jednog ambicioznog projekta za neobično putovanje po meridijanima – svakog meseca po jedna zemlja!

JANUAR: Tromse ili Kirkines, Norveška
Pomenuta dva grada savršena su mesta za posmatranje prirodnog spektakla, fenomena “Aurora Borealis”. Ukoliko želite da u zaista zaplovite u Novu godinu na najlepši mogući način, odaberite krstarenje i obilazak brojnih fjordova. Ukoliko ne volite zimu i niske temperature, imajte na umu izreku čuvenog norveškog istraživača Rolanda Amundsena: “Ne postoji nešto kao što je ‘loše vreme’, postoji samo neprikladno oblačenje.”

FEBRUAR: Rio de Žaneiro, Brazil
Kada vam dosadi “konstantni minus”, pređite u vrelije krajeve. Neka vaš izbor u februaru bude Rio de Žaneiro, jer baš tog meseca održava se čuveni karneval u Riju. Ludi kostimi u svim tropskim bojama, žurke koje ne prestaju i zavodljivi ritmovi Brazila čekaće vas tik uz Ipanemu, jednu od najlepših plaža sveta.

MART: Novi Zeland
Za oporavak od uzbudljivog karnevala i nešto mirniji užitak odaberite zelene predele Novog Zelanda. Slikoviti planinski pejzaži i raskožne ostrvske obale pravi su raj za odmor. Ako pripadate grupi onih koji dobar odmor vezuju, između ostalog i za tradicionalnu umetnosti i dobru hranu, ne bi trebalo da zaobiđete “Auckland Arts Festival” koji se održava od 6. do 24. marta. Još jedna neobična poslastica za gurmane mogao bi biti festival divlje hrane “Hokitika” koji se održava 9. marta.

APRIL: Puket, Tajland
Sledeći mesec režervišite za obližnji Tajland. Otkrivanje nestvarno lepe zemlje idealno je u aprilu, pre sezone monsunskih kiša. Ostrvo Puket i istoimeni gradić na njemu očaraće vas neobičnim plažama, od Banana plaže do one po imenu Amanpuri. Upustite se u avanturu zvanu “tajlandska železnica” i obiđite deo te zemlje vozom. Jedinstveno iskustvo, u svakom pogledu!

MAJ: Tokio, Japan
Japan, maj i rascvetale trešnje – šetnja rajskim vrtovima koji postoje na svakom koraku upoznaće vas sa prirodom koja se ne viđa retko. Pokušajte da dobijete što više saveta za svakodnevni život od stanovništva iz okolnih sela. Naime, japanska kultura poznata je po skladu sa prirodom pa naučite kako da njihovu mudrost presadite u vašu svakodnevicu.

JUN: Seul, Južna Koreja
Krajnje je vreme za malo sporta, pa zašto ne biste uživali u nekom sportu na otvorenom, i to sa stilom! I Japana se lako stiže u Južnu Koreju koja poslednjih godina neguje milione kvadratnih kilometara zelene površine, i to samo za golfere. Od kada je 2009. godine korejski golfer porazio Tajgera Vudsa, nacija je podivljala za tim sportom, pa je Seul postao prava golf-destinacija!

JUL: Tanzanija ili Kenija
Polovina godine je prošla i vreme je da u drugu polovinu uđete na najneobičniji način. Neka vaš izbor budu Tanzanija ili Kenija. Divlji safari sa zebrama ili žirafama koje jezde nepreglednim livadama, kampovanje pod zvezdanim nebom daleko od civilizacije… Ukoliko ste fan ovakvog odmora, navedene dve destinacije vaš čekaju.

AVGUST: Kvebek, Kanada
Bilo bi kranje vreme da ugrabite vrhunac zlatnog leta na severnoj polulopti, ali umesto tradicionalnih letnjih destinacija odaberite Kvebek, kanaski grad u kojem ne manjka sunca, umetnosi niti zabave. Osim toga, ovaj grad zaista nudi mnoštvo besplatnih atrakcija, pa bez utrošenog dinara možete uživati u predstavama na otvorenom koje redovno organizuju trupe čuvenog cirkusa “Cirque du Soleil”. Ako sebe svrstavate u filmovile, Kvebek za vas ima još jednu poslasticu – bioskop sa najvećim filmskim platnom!

SEPTEMBAR: Kejptaun, Južnoafrička republika
Kad već šetate po svetu, iskoristite priliku da uživate u proleću dva puta! Kejptaun je magično rasvetan tokom proleća, a kako septembar zaobilazi jek turističke sezone, moći ćete da uživate u svim čarima grada. Ono što ne treba propustiti svakako su kitovi, ti veliki mornari koji će vas na krstarenju, poput pravih zabavljača, uveseljavati morskim plesom.

OKTOBAR: Mihen, Nemačka
Svake godine Minhen u oktobru organizuje jedinstvenu žurku za milione pivopija. Oktobarfest je najveći svetski festival piva pa prve oktobarske dane provedite baš u Minhenu. Ukoliko iskoristite sve potencijale Oktobarfesta, ostatak meseca ćete verovatno provesti u lečenju mamurluka i oporavljanju.

NOVEMBAR: Sidnej, Australija
Kada ste mogli da uživate dva puta u proleću, što ne biste iskoristili i leto dva puta. Sa više od pedeset plaža i trista sunčanih dana, Sidnej je prava destinacija za uživanje tokom “naše” zime. Jesenju svakodnevicu zamenite čitanjem na plaži, šetnjama pored mora i večernjim odlaskom u čuvenu operu.

DECEMBAR: London, Velika Britanija
Bajkovita godina zaslužuje i bajkoviti srećni kraj, pa je bajkoviti London iz Dikensovih priča idealna destinacija za poslednji mesec u godini. Praznične pesme na svakom ćošku, raskošne dekoracija na ulicama, topli čajevi i klizanje na ledu neka se završe gledanjem nekog Dikensovog komada na londonskim pozorišnim daskama. (B92, CNN)