Ulaskom u Altštat, staro jezgro Drezdena, srećemo se sa Umetničkom akademijom, čija kupola podseća na cediljku za limun. Osetimo dah prohujalih vremena, u vodenici osmovekovnog mlina.

Nailazimo na kombinacija baroka i socrealističkih arhitektonskih siročadi. Bogorodična crkva, čije orgulje i danas imaju isto sazvučje kao na promociji pre tri veka, kada ih je pomazio lično Johan Sebastijan Bah, dominira svojom lepotom i visinom.

U restoranu Kurfurstenšanke, osnovanom 1708. godine, doživljavamo prelepe trenutke uz valcere sa ozvučenja. Pun antikviteta i sjajnih murala, sa osobljem u narodnoj nošnji, a gosti su uglavnom meštani. Lokalno pivo Radeberg u kriglama podseća na nektar.

Umetnici koje je kralj Saksonije i Poljske Avgust Snažni, inače veliki esteta, slao u Firencu na usavršavanje, uneli su umetnost na velika vrata u ovaj grad. Italijanska škola oseća se na svakom koraku. Slučajni turista bude u haosu pored toliko istorijskih spomenika i ponuda savremenog nemačkog okruženja. Opera „Die Semperoper“, muzeji svih tipova, fabrika porcelana „Meissen“, samo su deo ponude.

Novi deo liči na mnoge metropole, sa buketom piva i kobasica. Robne kuće staklenih odora prkose vekovima koji egzistiraju u blizini. Lutamo u potrazi za ispunjenjem svojih kupoholičarskih potreba. Šoping je povoljan, ali dao sam sebi reč da se neću ponašati kao pomahnitali svaštoljub. Nema gužve, radni je dan, tako da se preko milion stanovnika ne primećuje. Turisti u formaciji grozdova trče za nekim zastavicama i kišobranima raznih boja. Jednim uhom slušajući vodiče koji imaju razrađenu tehniku optimalnog obilaska. Za 79 objekata treba 95 minuta i zdravo. Upalu mišića leče u pivnici. Ko izdrži do kraja ima sijaset čudnih fotografija, ali može da se pohvali prijateljima da je video nezaboravni detalj Evrope. Ako vas put nanese ovde, slušajte i pratite samo svoje instinkte. (Danas)