U Evropi sve više turista „rešava misterije“. Tokom ovih tura gosti se kostimiraju i glume kao u filmu.

Odmah posle večere čuje se vrisak. Jedan od gostiju pronađen je mrtav. Ko stoji iza zločina i da li je još neko u opasnosti? Svi su sumnjivi, što je, bez sumnje, dokaz da počinje veoma zanimljiv vikend.

Kada su vlasnici malih hotela u unutrašnjosti Velike Britanije shvatili da broj gostiju opada u korist velikih lanaca, setili su se da bi mogli da kao mamac ponude – „ubistvo“. Reč je o „vikend-ubistvima“, koja počinju u petak okupljanjem gostiju, a završavaju se u nedelju – pronalaženjem ubice. Čitav vikend baziran je na igri „misteriozno ubistvo“ u kojoj učestvuje od šestoro do 10 igrača, a bazira se na najboljoj tradiciji engleskih detektivskih romana. Sama igra traje od dva do tri časa, ali u ovom slučaju radi se o napetom vikendu.

Ovakvi „ubistveni vikendi“ prvo su organizovani jednom mesečno, kao tematski kratki predah. S vremenom, postali su toliko popularni da su uvršteni u redovnu ponudu, pa se sada može uživati samo u večeri, vikendu s nepoznatim gostima, korporacijskom timbildingu, momačkoj večeri, krvavom rođendanu i privatnoj zabavi, zabavama kakve se organizuju širom sveta, od Velsa do Australije. Engleske firme prodaju čak i franšizu za organizaciju „misterioznih vikenda“. O popularnosti „ubistvenih vikenda“ najbolje svedoči to što čak i slavni kuvar Gordon Remzi može da učestvuje kao jedan od glumaca, a možda i kao ubica.

Najpoznatija agencija koja se bavi „ubistvenim vikendima“ zove se „Ic murder“ i nudi 13 različitih scenarija – od romantične zabave dvadesetih godina prošlog veka, pa do disko žurke osamdesetih godina 20. veka. Dve nedelje pre nego što dođu, gosti dobijaju spisak stvari koje treba da ponesu, kao i pismo u kojem je detaljno objašnjena njihova uloga. Kada stignu, goste oslovljavaju i predstavljaju novim imenima, i svi su u obavezi da do kraja igraju svoju ulogu. „Ubistvo“ se najčešće dogodi tokom prve večere ili noći. „Male sive ćelije“ zaposlene su tokom čitavog vikenda, dok ne nađu ubicu.

Jedinstvene ture naročito su popularne za vreme praznika, poput božića, jer je to idealno vreme za druženje i igranje. Agencije koje se bave planiranjem zabava dolaze i na kućnu adresu kako bi organizovale „savršeno ubistvo“.

„Zašto u svoje planove ne ubacite i dobro ubistvo? Mi smo eksperti za savršeno isplaniranu smrt. Ne zovite ‘M’ zbog ubistva, već nas“, glasi reklama jedne od agencija.

INFO

TURU za London organizuje „Kontiki travel“, ona traje 5 dana, polazak je 28. decembra i košta 575 evra – kontiki.rs
VEČERA sa rešavanjem misterije ubistva – 25 funti
VIKEND sa otkrivanjem ubice – 169 funti – itsmurder.co.uk
VOŽNjA „Orijent ekspresom“ do Brajtona s rešavanjem ubistva – 290 evra
TURE „Šerlok Holms“, „Midsomer“, „Džek Trbosek“ – od 5 do 45 funti

„Detektivske igre“
Neizostavan deo turističke ponude Londona su i ture inspirisane velikim detektivima, poznatim ubicama i slavnim špijunima.

Najdužu tradiciju svakako imaju dvočasovne ture inspirisane Šerlokom Holmsom i Džekom Trbosekom. Međutim, po popularnosti su najpoznatije one inspirisane Džejmsom Bondom, Mis Marpl, Herkulom Poaroom, inspektorom Morsom i Midsomerom. (Novosti)