Ćerka bivšeg vijetnamskog predsednika odlučila je da u gradu Dalatu na jugu zemlje izgradi vrlo neobičnu građevinu, danas hotel, koji je u celom svetu poznat kao “Vijetnamska luda kuća”.

U ovom hotelu moguće je smestiti se u sobi pećini, ili u sobi prepunoj džinovskih paukovih mreža. A u ogromnoj betonskoj žirafi smestila se hotelska soba za čaj i odmor.

Velika građevina liči na pomalo zastrašujuće džinovsko stablo, na kojem su smeštene brojne životinje, pečurke i krpelji. Ovo je prava kuća iz bajke koja budi maštu. Neobičnu ideju vijetnamskog arhitekte upoređuju s remek delima Gaudija i Salvadora Dalija. Kuća je otvorena za javnost 1990. godine, od kada je, na listi 10 najneobičnijih građevina sveta.

Nimalo lak zadatak pred vas stiže kada trebate pronaći svoju hotelsku sobu. Tada počinje prava avantura jer su sobe raštrkane u nekoliko neobičnih objekata, od kojih su neki povezani klimavim visećim mostovima. U svakoj građevini nalazi se mreža zaobljenih hodnika (ili bolje rečeno tunela) i stepeništa neobično oblikovanih i nejednakih stepenica. Dobro pripazite pri svakom koraku!

U hotelu postoji deset soba, od kojih svaka ima za temu drugu životinju. Možete se smestiti u tigrovoj ili orlovoj sobi… Jednom kada, ili bolje rečeno AKO nađete svoju sobu, mogla bi vas iznenaditi činjenica da noć treba da provedete u pećini ili vam je krevet na vrhu merdevina u nekom skrivenom ćošku. (Ekopedia)