Ove godine Austriju je posetio veći broj turista nego prethodnih godina, ali ugostitelji i hotelijeri nisu ostvarili veću zaradu.

Turisti koji su ove godine posetili Austriju, štedeli su kod smeštaja, ali i pri odlasku u kafiće i restorane, zbog čega su aktuelni prihodi u turizmu trenutno ispod onih iz 2008. godine.

Ekspert za turizam Instituta za ekonomsko istraživanje (WIFO) Egon Smeral ukazao je da treba detaljno sagledati brojke, iako postoji zadovoljstvo brojem ostvarenih noćenja. U periodu od maja do avgusta u Austriji je ostvareno 48,7 miliona noćenja, što odgovara porastu od 2,3 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Turistički radnici govore o novi rekordima, ali Smeral smatra da nema razloga za radost.

“Broj noćenja i gostiju nema nikakav ekonomski značaj. Ono što se broji jeste novac u kasi, a tu je stvar sasvim drugačija”, kazao je on. “Trenutno se nalazimo ispod nivoa iz 2008.”, naglasio je Smeral dodajući da turisti nisu puno trošili, tražili su jeftiniji smeštaj, ostajali kraće, i štedeli kod poseta ugostiteljskim objekatima i kupovini.

Inače, više od jedne četvrtine noćenja ostvaruju gosti iz Austrije i Nemačke, a veliku nadu turistički radnici polažu na rast gostiju iz arapskog prostora, ali i Azije, koji troše više novca nego “klasični” gosti. (Mondo)