Iako “u svom dvorištu“ imaju slavne znamenitosti poput Stounhendža i Big Bena, najveći broj Britanaca izglasao je Ajfelov toranj u Parizu kao najprepoznatljiviji prizor, objavio je sajt „Sunshine.co.uk“.

Na zahtev da imenuje neke poznate spomenike ili predele sa svih krajeva sveta, svi Britanci koji su učestvovali u anketi pomenuli su Ajfelov toranj. Istraživanje, koje je obuhvatilo 2000 ispitanika iz Velike Britanije sproveo je sajt „Sunshine“ u okviru dugogodišnjeg projekta koji proučava upućenost Britanaca u geografiju.

Devetdeset osam posto ispitanika osim prepoznatljivog simbola Pariza pomenulo je i piramide u Egiptu, pa su se tako ove znamenite građevine našle na drugom mestu.

Treće mesto zauzeo je Kip slobode koji je pomenulo 96 posto anketiranih, dok je iza njega po prepoznatljivosti smešten Kineski zid.

List „Daily Telegraph“ navodi, pozivajući se na rezultate istraživanja, da je sasvim lako zaključiti da su Britancima poznatiji strani prizori nego domaći jer se tek na petom mestu našao jedan od britanskih simbola. Devedeset tri posto ispitanih na svojoj listi navelo je i Big Ben, pa je tako ovaj londonski simbol završio na petom mestu.

Iza njega se nalazi indijski Tadž Mahal na šestom, i još jedan „britanski ponos“, Stounhendž na sedmom mestu. Zgrada opere u Sidneju zauzela je osmo mesto dok je rimski Koloseum na devetom mestu.

Listu od deset najprepoznatljivijih prizora zatvara most Golden Gejt iz San Franciska koji ove godine proslavlja 75. rođendan. (B92)