Zaboravite na cibetku. Znalci kažu da je mnogo ukusnija šoljica kafe koju su iskakili slonovi.

Barem tako tvrde u Anantara hotelima u Tajlandu gde se zrnca kafe „obogaćuju” u ogromnom kampu slonova u odmaralištu Zlatni trougao (Golden Triangle) u Čiang Raiju.

„Istraživanje je pokazalo da tokom varenja enzimi razbijaju protein kafe”, piše u saopštenju hotela. „Budući da je protein jedan od glavnih uzroka gorčine kafe, manje proteina znači da kafa uopšte nije gorka”.

Ali, ova „negorka” kafa ima svoju cenu. „Crna slonovača” (Black Ivory), kako je zvanični naziv kafe koju je slon iskakio, košta oko 1.100 dolara po kilogramu ili 50 dolara za šoljicu – čineći je jednom od najskupljih kafa na svetu. Poređenja radi, kafa iz izmeta cibetke, zasnovana na istom konceptu – životinja pojede zrno, probava razbije protein – košta 500-600 dolara po kilogramu, odnosno 30 dolara za šoljicu. Osim u Zatnom trouglu na severu Tajlanda, „crna slonovača” je za sada dostupna samo u još četiri Anantarinih letovališta na Maldivima. Kafa se služi gostima tako što se kuva direktno na stolu ispred njih pomoću tehnologije razvijene 1840-ih u Austriji.

Iz Anantare kažu da proces započinje odabirom vrhunskih Thai Arabica plodova – zrnca kafe su unutra – ubranih na visini od 1.500 metara. Slonovi ih rado jedu, a potom izbace, kako priroda nalaže. Zrnca ručno uzimaju treneri slonova i stavljaju ih na sunce da se isuše. Prečišćavanje kafe odvija se u Utočištu za slonove Zlatni trougao u kome se nalazi tridesetak spasenih slonova-lutalica. Osam odsto od prodaje kafe uplaćuje se Utočištu.

Očigledno pitanje koje se nameće jeste – da li je opasno da gajite gomilu slonova navučenih na kofein? Direktor Anantare zadužen za slonove, Džon Roberts, bavio se tim pitanjem u svom blogu. On je napisao da je prvobitno i sam bo zabrinut idejom, pitajući se šta da rade sa 26 slonova razrdraženih što nisu dobili jutarnju dozu kafe?

„Pa, naučio sam nešto – da biste dobili kofein iz zrnca kafe morate da ga zagrejete na temperaturi preko 70 C”. (B92)