Brojni muslimanski hodočasnici pohrili su u Meku na hadžiluk, a iz Saudijske Arabije tvrde da nestabilnost u regionu neće uticati na najveće godišnje okupljanje islamskih vernika u svetu.

Hodajući u grupama, koje su uglavnom predvođene vodičima sa zastavama njihovih zemalja odštampanim na odeći, muslimanski vernici su stigli u Meku na malo hodočašće (umra) koje prethodi velikim ritualima u okviru hadžiluka.

Saudijski zvaničnici kažu da očekuju dolazak više od dva miliona vernika širom sveta na glavne događaje koji počinju u sredu.

Četvrtak će biti najvažniji dan kada će se svi hodočasnici okupiti na ravnici ispod planine Arafat nadomak Meke. Hodočašće se završava posle Kurban-bajrama koji se slavi u petak.

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama koje svaki musliman mora obaviti najmanje jednom u životu. “Prvi put sam u Meki na hodočašću. Jedva čekam da se molim na Arafatu”, kaže Koara Abdulrahman (32) biznismen iz Burkine Faso.

U Velikoj džamiji mnogobrojni hodočasnici neprestano kruže Kabom – centralnim svetilištem islama u obliku kocke u čijem pravcu se mole muslimani širom sveta. Mnogi od njih probijaju se kroz gužvu da bi poljubili zidove građevine koja je, prema verovanju, bila prvo što je Alah stvorio.

Neki se mole ili recituju stihove iz Kurana, dok mnogi od njih spavaju po ćoškovima. “U ovom trenutku sam preplavljena svim pozitivnim osećanjima koja postoje”, kaže jedna iranska hodočasnica uzdrhtalim glasom, dok joj suze naviru na oči.

U međuvremenu je objavljeno da je hiljadama turskih hodočasnika konačno dozvoljeno da prođu kroz Irak na putu u Saudijsku Arabiju, nekoliko dana pošto su njihovi autobusi vraćeni zato što nisu imali vize, navodi AFP.

U Iraku je u četvrtak zaustavljeno 128 autobusa punih hodočasnika koji su se uputili u Meku na hadžiluk zato što su vize dobili u atuonomnom kurdskom regionu na severu Iraka.

Od tada je irački konzulat u Gaziantepu, na jugoistoku Turske, radio prekovremeno kako bi izdao važeće vize i do danas je vize dobilo 6.000 hodočasnika. Samo u protekla 24 sata izdato je 4.000 viza.

Saudijske vlasti su objavile da je više od 1,6 miliona hodočasnika već stiglo, ali da će se njihov broj povećavati sve do srede. Očekuje se da će oko 750.000 hodočasnika učestvovati u ritualima. (B92)