Etno sela u Srbiji su sve popularnija za odmor, kako za domaće turiste koji su se uželeli tišine i uživanja, tako i za strance…

Etno sela u Srbiji su sve popularnija za odmor, kako za domaće turiste koji su se uželeli tišine i uživanja, tako i za strance. Mnogi odmor na selu biraju zbog ukusne i izdašne domaće hrane, neki uživaju u lovu, pečenju rakije ili branju pečuraka, a pojedini se mašaju vila i grabulja i prepuštaju seoskim poslovima. Cene noćenja kreću se od 1.200 pa do 1.500, dok pun pansion, sa tri obroka, košta oko 2.500 dinara.

Moravski konaci
Na ulasku u etno-selo nalazi se veliki parking, sa dovoljno mesta za sve goste. „Moravski konaci“ su udaljeni od Beograda manje od 90 kilometara i jedan kilometar od isključenja sa auto-puta kod Velike Plane ka Požarevcu. Konačište je sagrađeno od autohtonih starih kuća koje su pažljivo demontirane u napuštenim srpskim selima i zatim ovde ponovo sklopljene. Enterijer je prilagođen savremenom stilu života i u rangu je hotelskog smeštaja koji se sastoji od 12 soba sa 27 ležaja i koji pruža sve pogodnosti modernog turizma.

Tu je i restoran domaće kuhinje izgrađen od drveta, stakla i kamena. Na jelovniku se nalaze stari srpski specijaliteti, jela s roštilja, pečenja, vrele, sveže umešene domaće pogače, domaći sir i kajmak.

Babina reka
Imanje porodice Živković izolovano je dubokom prirodom od svega urbanog. „Babina reka“ nalazi se na površini od jednog hektara u lazarevačkoj opštini u selu Trbušnica, između Lazarevca (12 km) i Aranđelovca (20 km). Okružuju ga brda, planine, potoci, reka, šume, a na samo 50 metara od objekata za odmor nalazi se jezero gde se može pecati, uživati u šetnjama pored njega ili, sedeći u prelepom restoranu, odmarati.

U sklopu kompleksa su uređena bašta s fontanama i prirodnim hladom kapaciteta preko 200 mesta, bina za kulturno-umetnički program, parking i suvenirnica, a započeta je i izgradnja velikog zavičajnog muzeja. Veoma bogat jelovnik prilagođen je ovakvom ambijentu, pa tako svi gurmani mogu probati razne specijalitete od piletine, svinjetine, junetine i ribe, kao i jela s roštilja.

Vraneša
Netaknuta priroda obojena spokojstvom svežeg vazduha, čiste reke i jezera s plavičasto-zelenkastim odsjajem, retke ptice jedinstvene samo u ovom regionu, koje preleću preko prostranih šuma i cvetnih livada, samo su neke od karakteristika eko-etno sela „Vraneša“. Ovaj kompleks udaljen je od Beograda 276 kilometara i do njega se stiže Ibarskom magistralom. Lekovita svojstva zlatne planine Zlatar i gostoprimstvo lokalnog stanovništva samo su neki od razloga zašto treba posetiti etno-eko selo „Vraneša“.

Ceo kompleks ovog sela odiše harmonijom tradicije i elegancije. Iz svakog apartmana i bungalova pruža se pogled na predivne predele netaknute prirode, po kojoj je prepoznatljiva planina Zlatar.

Sirogojno
Etno selo Sirogojno je svojevrsni muzej pod otvorenim nebom, i to na jednoj od najlepših domaćih planina – Zlatiboru. Oko 2.000 eksponata izloženo je u etno-selu. Apartmanski smeštaj u kućama brvnarama i prodavnica suvenira s krčmom, ostavljaju nezaboravan utisak i divne uspomene koje posetioci, njih više od 100.000 godišnje, ponesu sa sobom iz Sirogojna. (Novosti)