Ukoliko planirate na odmor solo treba da znate da su neke destinacije bolje za takva putovanja od drugih, zavisno od jezičkih barijera, aktivnosti ili hrane koja je toliko dobra da ćete zaboraviti da sedite sami za stolom. Idealne destinacije za ovakva putovanja ne moraju biti predaleko od kuće ali je važno da su dinamične i šarmantne.

Naravno, solo putovanje nije za svakoga. Ključ je planiranje unapred: pronaći sigurno mesto, dane ispuniti aktivnostima kako vam ne bi bilo dosadno.

Za početak da otklonimo sumnje o bezbednosti solo putovanja: jezička barijera i obedovanje nasamo su situacije koje nas odgovaraju od odlaska na put solo. Ali dobre strane su te što sami pravite svoj plan, ručate gde god želite i potpuno ste nezavisni. Takođe solo turisti imaju priliku da “pobegnu” od svakodnevnog stresa i naprave svoje “ad hoc” planove.

Venecija (Italija)
Gubljenje među kanalima u Veneciji je jedno od retkih životnih zadovoljstava. Iako zvuči isključivo romantično može biti interesantno ako šetate sami. Ispijanje espressa na teracama, večeranje u majušnim i intimnim restoranima ali i obilazak poznatih butika ispuniće vaš dan radošću. Iskoristite barem jedan dan u obilasku ostrva Murano i Burano.

Norveška
Skandinavci vole turiste pa im zato “pomažu” da se još više zaljube u njihovu fantastičnu hranu, fascinantnu kultutru i prelep pejzaž. Takođe Norveška je na devetom mestu kada je bezbednost zemalja na svetu u pitanju. Ova zemlja obiluje nacionalnim parkovima, čak 21, legendarnim fjordovima i Nacionalnim muzejem umetnosti, arhitekture i dizajna ali i kuhinjom koja je na listi trendsetera kada je hrana u pitanju.

Fidži
Lako je pretpostaviti da je ostrvo spektakularne lepote kao što je Fidži preskupo ili usamljeno za solo putnike, ali ne. Fidži ima sjajne konake koji nisu skupi, lokali su topli i prijateljski. (B92)