Pag je Ljubačkim vratima, mostom, veštački 1969. godine postao poluostrvo. Bogata istorija antičkih građevina, rimskog vodovoda iz 1. veka, isklesanog ljudskom rukom, ranohrišćanskih bazilika iz 4. veka, delova mozaika koji se čuvaju u crkvi Majke Božje od Ružarija u Novalji, do potopljenog rimskog grada Cissa ispod talasa plaže Caska, deo su riznice koju čuva ova oaza.

Pag je gastronomski centar ukusne jagnjetine, uz medicu ili prošek i svetski priznati Paški sir. Novalja, prelep grad kao biserna niska, proteže se uz more, odakle su se otiskivale rimske legije. Milenijumi i carstva su se smenjivala, a prirodna bogatstva ovoga kraja ostala su konstantna.

Mladima je uvek na umu prvo Zrće, rajska plaža koja noću postaje poligon „di džej“ atilama, koji paklenim zvucima dovode do usijanja svetsku publiku. Ranoranioci na kupanju će sresti izmučene ali srećne „hune“, koji bauljaju ka gradu na neophodnu reanimaciju. U toku dana deluje kao da postoje paralelni svetovi na ovom arealu.

Za „srednje mlade“ postoji sijaset konoba, bašta i lokala gde se svira dobra muzika ili sluša ista sa ozvučenja. U savršeno uređenom auto-kampu Straško uz zvuke rafiniranog benda „Venus“ možete plesati, posle 23 sata otići na rivu, a posle svega tu je Zrće do svitanja.

Najjači adut je bistro more čarobnih plaža, za svačiju dušu i ukus. Zrće sa svetski poznatim diskotekama i osvežavajuće zbog ponornice koja se tu uliva. Planjka prekrivena finim peskom.

Od 2004. plaža ima Plavu zastavu. Straško sa autokampom, nalazi se južno od Novalje, u uvali otvorenoj prema pučini, u prekrasnoj borovoj šumi sa puno prirodnog hlada. Sveti duh je rezervisan za nudiste. Ručica neotkrivena peščana plaža do koje se dolazi kroz slikoviti predeo.

Najveći kvalitet Novalje je osmeh i ljubaznost meštana. Osećaj je da ste i sami deo tog podneblja. Verujem da će svi koji do sada nisu imali priliku, uskoro upoznati ovaj dragulj Dalmacije. Otpevate pesmu „Novalju vali valjaju“ kao mantru i put pod noge. (Danas)