Poseta Južnoj Americi može biti izuzetno loša po vaše zdravlje, Kombinacija droga, organizovanog kriminala i nesposobnih vlasti, odlična su preporuka da preskočite ove, naizgled egzotične, destinacije, ali i neke druge gradove širom sveta.

Ciudad Juarez, Meksiko
Ovaj pograničan grad – polazna tačka trgovine drogom ka Americi, nalazi se parktično na svakoj listi najopasnijih gradova na svetu. Juarez je svoju reputaciju zaradio konstantnim obračunima suprotstavljenih narko kartela tokom kojih je život od 2008. do 2010. izgubilo preko 6.000 osoba.

Marceio, Brazil
Brazilske vlasti želele su da ovaj grad pretvore u meku za turiste, ali statistika od 135 ubistava na 100.000 stanovnika nikako nije išla u prilog ovoj ideji. Nasilje je u ovom delu Brazila u proteklih 10 godina skočilo za neverovatnih 180 odsto zbog sve većeg prisustva droge u okolnim favelana. Kako bi i dalje privukli turiste, vlasti tvrde da najveći deo ubijenih osobe čine zavisnici a ne obični ljudi.

Akapulko, Meksiko
Akapulko – nekada poznat po svojim plažama i klubovima koji su privlačili poznate osobe poput Frenka Sinatre i Elizabet Tejlor, nije uspeo da izbegne nasilje koje prati droga i koje je zahvatilo ostale delove države. Sa statistikom od 128 ubistava na 100.000 stanovnika, čini se da će plaže Akapulka neko vreme ostati puste.

Districto Central, Honduras
Ovaj distrikt čini nekoliko gradova, uključujući i prestonicu Tegucigalpu, a poslednjih godina postao je talac nasilne dinamike koja se može videti u okolnim državama. Smrt je postala toliko uobičajena da je gradonačlnik čak ponudio i besplatne sahrane stanovnicima nakon što mu je dosadilo da gleda tela u plastičnim kesama. Ovaj distrikt trenutno broji 100 ubistava na 100.000 stanovnika.

Karakas, Venecuela
Glavni grad Venecuele postao je pravo ratno porpište zahvaljujući pripadnicima brojnih bandi. Tokom 2011. u Karakasu je zabeleženo preko 3.000 ubistava, a ova cifra neznatno je manja od broja ubijenih koalicionih vojnika u Avganistanu tokom celih 10 godina konflikta. Kako bi stvari izgledale još gore, svega 10 odsto ubistava biva rasvetljeno. Tmurna statistika iznosi 99 ubistava na 100.000 stanovnika.

Torreon, Meksiko
Još jedna žrtva brojnih ratova između narko kartela. Prošle godine zabeleženo je 88 ubistava na 100.000 građana. Zbog učestalih obračuna dešavalo se da u toku jednog sukoba u gradu život izgubi i do 10 osoba.

Nju Orleans, Amerika
Grad je uspeo da ostvari značajan uspeh u obnavljanju infrastrukture nakon razornog uragana Aktrina, ali nažalost, isti uspesi nisu postignuti sa nasiljem. Statistika pokazuje 58 ubistava na 100.000 stanovnika, koja je ujedno i najveća u celoj Americi.

Kingston, Jamajka
Kingston bi mogao da se nazove prestonicom nasilja Kariba sa statistikom od 47 ubistava na 100.000 građana.

Kejptaun, Afrika
Sa druge strane, Kejptaun je bez sumnje nosilac ove nimalo laskave titule kada je Afrika u pitanju sa 46 ubistava na 100.000 osoba. Iako je značajna turistička destinacija, grad pogađa i visoka stopa nasilja. (B92)