Svetske agencije javljaju da je od ponedeljka (29. oktobra) zbog uragana Sendi otkazano više od 7.500 letova ka i iz Njujorka i drugih destinacija istočne obale SAD i Kanade.

Pored američkih i najveće svetske avio kompanije otkazale su letove koji imaju veze sa severoistokom SAD, među kojima su i Qatar Airways, Emirates, Turkish Airlines, Air France, Lufthansa, British Airways, Virgin Atlantic…

Sve avio kompanije poslale su izvinjenje putnicima usled otkazivanja letova u kojime je istaknuto je da je bezbednost na prvom mestu. Ponuđeno je ponovno rezervisanje letova ili vraćanje novca putnicima čiji su letovi otkazani.

Od srede, najkasnije petka, očekuje se normalizacija avio saobraćaja u ovom delu sveta.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da je brzina uragana “Sendi” (Sandy) dostizala i 150 km/h i sudarila se sa zimskom olujom koja dolazi sa zapada i s talasom hladnog vazduha sa Arktika, i tako stvorila ” post-tropsku superoluju” koju nazivaju i “Frankenstorm”. Uragan je pogodio Karibe i istočne obale SAD i Kanade. Sendi je i zvanično najjači tropski uragan sa Atlantika ikada zabeležen. (Intertravel)