Modna pravila tokom leta drugačija su od onih na zemlji. Kada treba da provedete nekoliko sati u metalnoj cevi na visini od nekoliko hiljada metara, udobnosti nadmašuje stil. Nosite odeću u kojoj se osećate udobno i opušteno.

Najvažnije je da odaberete udobnu obuću. Dobar par cipela olakšaće vam kretanje po samom aerodromu, a naročito ako morate da trčite na sledeći avion. Izaberite par koji se jednostavno obuva jer ćete na pojedinim aerodromima iz bezbednosnih razloga u jednom trenutku morati da ih izujete.

Što se odeće tiče izbegavajte materijale koji vašoj koži ne dozvoljavaju da diše. Na ovoj listi su koža, sintetički materijali, ali i vodootporne jakne.

Izbegavajte usku odeću, ne samo zbog udobnosti, već i iz zdravstvenih razloga. Duboka venska tromboza koja može dovesti i do plućne embolije, može nastati usled dugog sedenja, a uska odeća dodatno će otežati protok krvi.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, tokom leta izaberite naočare. Vazguh u avionima je dosta suv, sa svega 10 do 20 odsto vlažnosti, a ponekad i svega jedan odsto.

Kada su u pitanju parfemi izbegavajte jake mirisne note koje kod pojedinih putnika mogu dovesti do alergijskih reakcija. Najbolje je da ponesete bočicu u tašni i namirišete se po sletanju.

Temperatura u avionima može biti prilično niska i najbolje je da se obučete slojevito, kako bi se lakše prilagodili i temperaturi mesta odlaska, ali i dolaska.

Avio prevoznici obično ostavljaju kabinskom osoblju da procene da li je neka odeća neprikladna. Do sada su putnici uklanjani iz aviona zbog previše kratkih haljina, vrećastih pantalona, majica sa psovkama i uvredljivim političkim porukama. (BizLife)