Shutterstock

Modna pravila tokom leta drugačija su od onih na zemlji. Kada treba da provedete nekoliko sati u metalnoj cevi na visini od nekoliko hiljada metara, udobnosti nadmašuje stil. Nosite odeću u kojoj se osećate udobno i opušteno.

Najvažnije je da odaberete udobnu obuću. Dobar par cipela olakšaće vam kretanje po samom aerodromu, a naročito ako morate da trčite na sledeći avion. Izaberite par koji se jednostavno obuva jer ćete na pojedinim aerodromima iz bezbednosnih razloga u jednom trenutku morati da ih izujete.

Što se odeće tiče izbegavajte materijale koji vašoj koži ne dozvoljavaju da diše. Na ovoj listi su koža, sintetički materijali, ali i vodootporne jakne.

Izbegavajte odeću sa metalnim kopčama i sličnim metalnim detaljima. Svaki signal sa metal detektora dodatno će usporiti vaš prolazak kroz ionako sporu aerodromsku kontrolu. Ukoliko imate pantalone koje možete nositi bez kaiša, obucite njih umesto one za koje vam je kaiš neophodan. Skidanje kaiša pre aerodromske kontrole dodatno će usporiti vaš prolazak.

Izbegavajte usku odeću, ne samo zbog udobnosti, već i iz zdravstvenih razloga. Duboka venska tromboza koja može dovesti i do plućne embolije, može nastati usled dugog sedenja, a uska odeća dodatno će otežati protok krvi.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, tokom leta izaberite naočare. Vazguh u avionima je dosta suv, sa svega 10 do 20 odsto vlažnosti, a ponekad i svega jedan odsto.

Kada su u pitanju parfemi izbegavajte jake mirisne note koje kod pojedinih putnika mogu dovesti do alergijskih reakcija. Najbolje je da ponesete bočicu u tašni i namirišete se po sletanju.

Temperatura u avionima može biti prilično niska i najbolje je da se obučete slojevito, kako bi se lakše prilagodili i temperaturi mesta odlaska, ali i dolaska.

Avio prevoznici obično ostavljaju kabinskom osoblju da procene da li je neka odeća neprikladna. Do sada su putnici uklanjani iz aviona zbog previše kratkih haljina, vrećastih pantalona, majica sa psovkama i uvredljivim političkim porukama.